Bladblazer

Het enthousiasme waarmee Maarten `t Hart aan de gang gaat met zijn bladblazer (NRC Handelsblad, 27 november) geeft te denken over zijn milieubewustheid als bioloog. Hoewel hij zegt zich te beperken tot zijn grindpad, vermeldt hij niet de evidente nadelen.

Deze apparaten halen niet alleen met veel kabaal bladeren weg, maar ook alles wat daaronder leeft zoals hommels, sommige vlindersoorten, pissebedden en lieveheersbeestjes.

Het wegblazen kan in het nieuwe seizoen zelfs nare gevolgen hebben: volwassen lieveheersbeestjes overwinteren onder het bladerdek, eten in het voorjaar volop bladluizen en staan op hun beurt weer op de menukaart van vogels. Kortom, het gevallen loof is zowel een schuilplaats als een fourageplek voor talrijke dieren.

,,Met een bladblazer aan de slag gaan is een onzinnige bezigheid, waarmee de biologische kringloop wordt verstoord.'' Aldus Ina Marbus van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging.

En zij vervolgt: ,,Bij een schoonmaakbeurt van de begroeiing rondom de vijver verdwijnen de larfjes van libellen, de eitjes van salamanders en de coconnetjes van rupsen, die onder water leven.''

Tenslotte betekenen deze apparaten een jaarlijks terugkerende geluidsterreur.