Beschaving

Is Ronald Koeman te beschaafd voor Vitesse? Van Foppe de Haan zou ik het zeker weten: ja dus. Maar dat ligt meer aan Foppe dan aan Vitesse. Meneer De Haan is te beschaafd voor deze wereld. Daarom wil hij niet uit Friesland weg. De grote stad is hem te wild, in landschappen zonder water heeft hij geen fiducie, naar zijn mening regeert de leugen in huizen die hoger zijn dan een knotwilg. De beschaving is op ijs gebouwd: voor Foppe gaan de dagen van wak naar wak.

Ik heb hem nog nooit horen vloeken, niet eens zien blazen als een kater. 4-0 of 0-4: Foppe haalt de schitterend gevouwen zakdoek boven en droogt zijn brilletje. Wat goed is, behoeft geen commentaar, wat slecht is, spreekt voor zich. Every inch a gentleman, vermomd in provinciale deemoed. Het laatste past perfect bij een club als Vitesse, maar ook in het Gelredome regeert de leugen en daar kan Foppe dus niet tegen.

Zijn er nog coaches die te beschaafd zijn voor de club van Karel Aalbers? Jan Wouters zou het niet redden in Arnhem. Jan gêneert zich voor het spektakel van kennisoverdracht. De arrogantie van de breedsprakerige intellectueel doet hem huiveren. Hij wil in stilte schaven en bouwen. Het liefst zou hij even onzichtbaar willen zijn als zijn wenken. Of nog hulpelozer dan zijn verdrietige ommegang in het reclamespotje voor ABN/AMRO. Dat mag niet van de Vitesse-voorzitter die mee wil verglitteren in echo en gebaar van zijn benoemde coach.

Frank Rijkaard zou het ook niet doen, ofschoon hij sinds enige tijd in Abcoude woont en het gekakel van de stad heeft ingeruild voor het ruisen van de bomen. Rijkaard wil respect en dat heeft het bestuur van Vitesse nou net niet in de aanbieding. Bovendien, Rijkaard houdt niet van kaviaareters. De parvenu-mentaliteit van zijn medemens doet hem pijn aan de ogen.

Nee, Ronald Koeman is niet te beschaafd voor Vitesse. De onvolprezen international is een maëstro van de persoonsontdubbeling. Sneeuwvlokje is a man for all seasons. Zet hem morgen in de koninklijke loge van Carré en zijn elitair gezelschap zal drie dagen later elkaar nog op de schouders slaan van consternatie: wat zijn Nederlanders toch leuke mensen. Laat hem afdalen in de geparfumeerde etablissementen waar Brabantse patjepeeërs hun nutteloosheid voltooien en alle aanwezigen annexeren de Groninger ter plekke als vriend voor het leven. Koeman zal in elk dorp, in elk gehucht van Nederland gerespecteerd en bemind worden. Levenslang.

De geperverteerde cultuur van Karel Aalbers kan hem niet raken. De dag dat Ronald Koeman voor Feyenoord tekende, toen nog als voetballer, heeft hij publiek afscheid genomen van zijn soortelijk gewicht aan beschaving. Wie onder Arie Haan kan dienen, blaast zijn verleden op. Na zijn Feyenoordavontuur was Koeman geharnast voor plebejers, juwelenboeren en ander tuig.

Als Arie Haan een paar weken eerder bij PAOK Saloniki was ontslagen dan had Aalbers hem zeker naar Vitesse gehaald. Maar het kan nog want Koeman houdt het in Arnhem nooit langer dan een jaar vol. Niet zijn surplus aan beschaving zal hem opbreken, zijn hekel aan pronkerige amateurs zal hem binnen de kortste keren doen wegvluchten. Ronald wil winnen en daar heeft hij bij Vitesse noch het bestuur noch de voetballers voor. De Nederlandse competitie mag dan wel genivelleerd zijn, Vitesse heeft dit seizoen nog niet een wedstrijd gespeeld die de drie punten rechtvaardigde. Keer op keer was het gestolen winst.

De generatie Koeman, Rijkaard, Wouters heeft het Nederlandse voetbal veel te bieden. De drie heren staan als geen ander in de continuïteit van een traditie. Het probleem is dat er nog zo weinig clubs zijn naar hun maat. Wat Dick Advocaat bij de Rangers voor elkaar krijgt, kan nu effe in Nederland niet. In Glasgow zijn ze met voetbal bezig, hier met Fox8.

De trainerscarrière van Ronald Koeman zou een voorspoediger debuut hebben gekend bij Piacenza of Deportivo. Hij zou er ook gelukkiger zijn geweest dan in Gelderland. Toch is zijn keuze voor Vitesse slechts een kleine misstap. De naam Koeman zal altijd groter blijven dan de naam van de club die hij traint. Over een jaar zit deze Oerhollander weer lekker in de zon. In Sevilla, in Genua of in Lissabon. Dan zal hij laten zien dat hij meer beschaving heeft dan Louis van Gaal: Van Hooijdonk blijft van Vitesse.