Weduwe boos om veiling Vestdijk

Het manuscript van Simon Vestdijks roman De vuuraanbidders, dat woensdag onverkocht bleef bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper, had nooit zomaar ter veiling aangeboden mogen worden. Dat zegt Mieke Vestdijk, de weduwe van de schrijver. Zij vindt dat de eigenaar van het manuscript eerst contact met haar had moeten opnemen en het haar eventueel te koop had moeten aanbieden. Op de veiling bleek de richtprijs van 45 duizend gulden veel te hoog. Het manuscript bleef onverkocht.

Simon Vestdijk publiceerde De Vuuraanbidders. Roman uit de tachtigjarige oorlog in 1947 en kreeg drie jaar later de P.C. Hooftprijs voor de roman. Het manuscript is het enige grote Vestdijk-manuscript dat geen deel uitmaakt van de collectie-Vestdijk, die wordt bewaard in het Haagse Letterkundig Museum, maar eigendom is van de weduwe van de schrijver. Herman Passchier, een vriend van de in 1971 overleden Vestdijk, bevestigt desgevraagd dat hij de eigenaar is van de acht cahiers met het handschrift. ``Simon heeft mij dat manuscript cadeau gedaan. Het schrijven van De Vuuraanbidders heb ik zelf van nabij meegemaakt.'' Passchier zegt lang te hebben getwijfeld over de verkoop. ``Ik heb er met vrijwel niemand over gesproken. Als Mieke Vestdijk het had willen kopen, had ze mee kunnen bieden.'' Dat wilde Vestdijk niet. Ze wil wel haar eigen archief verkopen. ``Helaas lijkt het nu alsof mijn collectie niet compleet is, terwijl Passchier alleen de eerste kladversie van De vuuraanbidders heeft. Het typoscript en de gecorrigeerde versie heb ik.'' Ze wil dat ook na de verkoop de wetenschappelijke bestudering van haar collectie gegarandeerd blijft. De meest voor de hand liggende koper, het Letterkundig Museum in Den Haag, vindt de vraagprijs echter te hoog. Mieke Vestdijk wil volgens het museum meer dan een miljoen gulden voor het archief.

Sjoerd van Faassen, hoofd van de afdeling collecties van het Letterkundig Museum, was woensdag wel aanwezig op de veiling in Haarlem, maar heeft niet geprobeerd het manuscript te verwerven. ``We hebben een aantal andere zaken gekocht, maar de veiling heeft mijn idee bevestigd dat de richtprijs voor De Vuuraanbidders veel te hoog was.''