Veronica wil los van HMG-groep

Veronica wil zich nog voor het einde van dit jaar losmaken van de Holland Media Groep (HMG), het televisiebedrijf waar ook RTL4 en RTL5 deel van uitmaken. De verenigingsraad van Veronica, voor 35 procent aandeelhouder van HMG, heeft gisteren ingestemd met het voorstel van voorzitter Joop van der Reijden om uit HMG te stappen.

RTL4, RTL5 en Veronica vormen sinds 1995 samen de Holland Media Groep, die voor 65 procenten in handen is van het Luxemburgs/Duitse mediabedrijf CLT/UFA. Van der Reijden wil wegens ,,een ernstig verschil van inzicht in het beleid'' met `Luxemburg' niet langer samenwerken met CLT/UFA. De Veronica-voorzitter wil niet ingaan op de inhoud van zijn conflict met de CLT-top, ,,maar je moet daarbij denken aan de verhouding tussen RTL en Veronica en wie het daar voor het zeggen hebben''.

Van der Reijden praat volgende week met CLT/UFA over de ontstane situatie. Als de vereniging Veronica zijn belang in de Holland Media Groep wil verkopen, is ze verplicht haar aandelen eerst aan CLT/UFA aan te bieden. Het is onduidelijk of het televisiestation Veronica zich daarna wel los kan maken van HMG. Van der Reijden schat zelf dat Veronica ,,nog tenminste een jaar'' deel zal uitmaken van HMG. ,,Maar als CLT met onze voorwaarden akkoord gaat, kunnen ze de aandelen nog voor het eind van het jaar overnemen.'' Van der Reijden wil met Veronica niet op eigen kracht verder, maar gaat op zoek naar andere partijen om mee samen te werken.

Volgens een woordvoerster van HMG kan de vereniging Veronica zich hooguit terugtrekken als aandeelhouder, maar heeft dat geen gevolgen voor het station. ,,De vereniging Veronica is zelf een lege huls, het tv-station is van HMG. Wij hebben alle rechten op de programma's en het personeel van Veronica is bij ons in dienst.'' HMG doet het voornemen van Van der Reijden af als ,,een zaak tussen de aandeelhouders'', waar HMG buiten staat. ,,Veronica blijft als tv-station hoe dan ook bij ons, voor de kijker en voor de adverteerder verandert er niets.''

De fusie van Veronica en de combinatie RTL4-RTL5 tot HMG in 1995 heeft volgens de woordvoerster een ,,permanent karakter''. De vereniging Veronica kan de naam `Veronica' niet claimen. Ze zou het geld dat de verkoop van haar belang in HMG opbrengt hooguit in een ander televisiestation kunnen steken. Veronica gaat er zelf van uit dat de claim van HMG op haar naam binnen twee jaar vervalt.