TPG stijgt fors na geruchten over overname

De uitgevers bleven zich herstellen op het Damrak vanmorgen, maar het middelpunt van de aandacht was TNT Post Groep, dat met 4 procent steeg na overnamegeruchten.

De geruchten dat de grootste speler in de branche, het Amerikaanse UPS, op het punt staat de Nederlandse branchegenoot TNT Post Groep (TPG) in te lijven, stuwde vanochtend de koers van het postfonds verder op.

TPG was met een winst van ruim 4 procent op 27,58 euro de sterkste stijger op een goed gestemde effectenbeurs. Amsterdams belangrijkste beursgraadmeter, de AEX, stond op 610,76 punten, een winst van 4,58 punten. Hiermee was het Damrak een van de sterkste stijgers in Europa. Alleen Parijs deed het beter.

De zwakke euro dook vanmorgen even onder de één-dollargrens, na ook in New York en Tokio even onder die grens te hebben genoteerd. Het kon beleggers niet deren, evenmin als de zwakke obligatiemarkt, waar de lage eurokoers met gemengde gevoelens werd ontvangen. De tienjaarsrente stond vanmorgen op 5,35 procent voor Nederlandse staatsobligaties.

De koers van TPG is in anderhalve dag met bijna 10 procent aangedikt. Het Nederlandse post- en koeriersbedrijf is overigens niet louter een overnameprooi. Om de koploperspositie in Europa verder te versterken zou het zelf een oogje hebben op Ierse Post, zo willen andere geruchten.

Evenals de rest van de Europese beurzen was het Damrak in de ban van de 3-procentsstijging van de Amerikaanse Nasdaqindex gisteravond. Technologiefondsen, die zwaar in de Nasdaq wegen, deden het in heel Europa vanmorgen goed. KPN kon omhoog, samen met andere telecombedrijven in Europa. Het aandeel steeg met 2,1 procent tot 57,80 euro. ASM Litho profiteerde mee op 97,80, een plus van 1,80 euro. Philips, waar het koopadvies van Deutsche Bank vorige week insloeg als een bom, bleef het goed doen. De koers steeg met 1 procent tot een nieuw record.

Ook de uitgevers waren weer populair. De plannen van VNU om zijn activiteiten in Europa te bundelen vallen goed bij beleggers. Die zien hierin een opening voor een eventuele beursgang van de Internetactiviteiten. Het Haarlemse concern won 1,07 euro op 41,97 euro. Elsevier, dat in afwachting is van de reorganisatieplannen van de kersverse topman Crispin Davis, ging ook verder omhoog: 1,5 procent op 10,29 euro. Het aandeel bereikte daarmee de hoogste koers sinds 21 september. Volgende week donderdag verwachten beleggers nieuws over de plannen van Davis met Reed Elsevier.

Voor het Big Brother-sprookje van Endemol lopen beleggers niet meer warm. Endemol was met een verlies van 3,4 procent de sterkste daler onder de middelgrote fondsen. Het vertrek van ex-Wangtopman Tucci kon de opmars van Getronics niet verstoren. De automatiseerder, die eerder dit jaar het veel grotere Wang opslokte, pakte 1,15 euro op 65.