Spirituele top wekt woede op

`Het begin van een nieuwe dag – spirituele verlangens en gewijde mogelijkheden'. Onder dit thema is eergisteren in Kaapstad de negendaagse zitting van het Parlement van Wereldgodsdiensten begonnen.

In het 106-jarig bestaan van het `parlement', waarin hindoes, boeddhisten, christenen, moslims, joden en janaïsten zijn verenigd, kwam men slechts twee keer (in 1893 en 1993) eerder bij elkaar. De boodschap van religieuze verdraagzaamheid was niet besteed aan een groepje fanatieke moslims, die buiten het Goede Hoop Centrum plakkaten ophielden met de tekst `De koran, het enige juiste boek'. De islamitische activisten scholden de `parlementsleden' uit voor ,,duivelsgebroed'' en verwierpen luidkeels de dialoog met wat ze noemden ,,de zionisten''.

Met de Tafelberg op de achtergrond hielden religieuze leiders en volgelingen op de openingsdag een spirituele openluchtbijeenkomst op het ritme van Afrikaanse trommels. Het religieuze wereldparlement werd in 1893 in Chicago gesticht. Pas honderd jaar later kwam het voor de tweede keer bijeen, opnieuw in die Amerikaanse stad. Zuid-Afrika is volgens de organisatoren een lichtend voorbeeld van hoe het kwaad kan worden overwonnen en daarom besloot men het parlement nieuw leven in te blazen in het land van Nelson Mandela.

Onderdirecteur Africa Msimang omschreef wat er van de parlementariërs wordt verwacht als volgt: ,,Alle deelnemers zullen worden aangespoord om diepgaand, kritisch en holistisch na te denken over de rol van religie in het zoeken naar creatieve oplossingen voor de grootste vraagstukken van de wereld.''

Maar alle gebeden ter wereld bij elkaar konden niet verhinderen dat Kaapstad zich deze week in de greep van angst en terreur bevond. De Kaapse agglomeratie heeft al het hoogste moordcijfer van Zuid-Afrika en wordt de laatste maanden ook nog eens geteisterd door een reeks van bomaanslagen. Afgelopen zondag verwoestte een pijpbom een pizzeria aan Kampsbaai. Ruim veertig mensen raakten daarbij gewond. De autoriteiten zoeken de daders in kringen van moslimextremisten.