Snelle tijd Wouda

Zwemmer Marcel Wouda heeft gisteren zijn olympische ambities onderstreept. Bij de traditioneel sterkbezette US Open in San Antonio won de 27-jarige Nederlander de 200 meter wisselslag, het nummer waarop hij afgelopen zomer Europees kampioen werd. Met zijn 2.01,31 was Wouda een fractie sneller dan de tijd (2.01,43) die eind juli goed was voor de Europese titel.

Zijn clubgenoot bij PSV, Pieter van den Hoogenband, winnaar van zes gouden medailles bij de EK in Istanbul, moest op de 50 meter vrije slag genoegen nemen met de tweede plaats. Het goud ging in 22,32 naar Muhammad Sabir, een 23-jarige Amerikaan van Afrikaanse afkomst. Van den Hoogenband tikte aan in 22,35 op het nummer dat hij vier jaar geleden nog won bij de US Open.

Voor Wouda kwam de overwinning als geroepen. Sinds het EK sukkelde hij met een slijmbeursontsteking in de linkerschouder. In de afgelopen weken verklaarde hij meer dan eens ,,weer toe te zijn aan een aansprekende tijd''. Die wens ging gisteren in vervulling, in een race met twee van Wouda's grootste concurrenten voor olympisch goud in Sydney, de Australiër Matthew Dunn (tweede in 2.02,27) en de Canadees Curtis Myden (derde in 2.03,34).

Voor het driedaagse toernooi in Texas hebben zich 1.100 zwemmers ingeschreven. Grootste afwezigen zijn meervoudig wereld- en olympisch kampioen Alexander Popov uit Rusland en het 17-jarige Australische fenomeen Ian Thorpe. Beiden kozen ervoor om een rustperiode in te lasten.