Sint wil speculaasjes bij 't ontbijt

Sint en Piet mogen bij honderden kinderen komen logeren, blijkt uit de brieven die de Kinderpagina kreeg. ,,Piet mag in mijn bed en u Sint gaat er onder liggen en het paard gaat in de slaapkamer,'' schrijft Dominique Bollen uit groep 5b van basisschool Essesteyn in Voorburg. Dat was in bijna alle brieven het geval: de kinderen boden de Sint en Piet, die wel eens wat anders wilden dan in een tochtig Nederlands kasteel logeren, bijna allemaal hun eigen bed aan. `U kunt gerust bij de open haard gaan zitten met uw boek,''schreef Dominique erbij. Sint vond het hartverwarmend, zoals al die brieven, ook van Nederlandse kinderen ver weg, zoals bijvoorbeeld uit Egypte. Daar, in Port Said wonen Carmen Kars en Hugo Endel, beiden 4, met hun ouders, en ook zij zouden Sint graag te logeren krijgen, met een tochtje naar de piramides incluis.

De meeste kinderen die een brief instuurden beschrijven hun huis zo mooi mogelijk, om Sint te lokken voor een logeerpartij. Veel kinderen zeggen dat ze thuis paardenstallen en een overdekt zwembad hebben.

De meeste kinderen beschrijven in hun brief gewoon hun huis, meestal met een plattegrond erbij. In de badkamer staat soms de tandpasta met pepernootsmaak al klaar. Ook krijgt de Sint alvast de `huisregels' toegestuurd: geen disco, niet hollen, niet schoppen en slaan. Een enkele deelnemer wil zijn kleine zusje het huis uitgooien om háár bed aan de Sint te geven. Zwarte Pieten moeten vaak op de grond slapen. Pieter Stoutjesdijk uit Middelharnis schrijft: ,,De grond is blauw, zodat uw pieten zich thuis zullen voelen. (Tijdens uw reis vaart u namelijk ook op een blauwe zee.)''

Het is natuurlijk leuk dat de Sint komt logeren, maar nog veel leuker is dat zijn schimmel Amerigo meekomt. Veel kinderen verheugen zich daarop. Ze willen graag een keer op het paard van Sinterklaas rijden. Danny Remmig uit Hoogvliet wil hem zelfs meenemen naar school, voor een spreekbeurt. Een slaapplaats voor het paard vinden, is nog wel een probleem. De meeste inzenders willen hem op zolder of in de tuin zetten.

Groep 6 van de Frisoschool in Wageningen speelt een schitterende wedstrijd. In die klas zitten maar liefst vier kanshebbers voor de hoofdprijs. `Jongedame' Roxanne Vonk (10), Jelle Faber (8) en Jente Oosterhaven (9) krijgen een Eervolle Vermelding. Jelle schrijft een prachtig verhaal over een schipbreuk: ,,Sint kijkt treurig. Zijn mijter is helemaal nat. Dan zegt hij langzaam: `de stoomboot is vergaan.''' Helaas heeft dit niets met logeren te maken, dus heeft Jelle niet gewonnen. Jente schrijft: ,,'s Nachts heeft Jente Oosterhaven een keer om het hoekje van de deur gekeken toen Sint en Piet sliepen. Tegen zijn ouders zei Jente: `Het lijken wel gewone mensen'.''

Floyd Angenent (10), klasgenoot van Jente, Jelle en Roxanne, stuurt een héél grappig verhaal: ,,Als Zwarte Piet de huiskamer binnenkomt, springt hij gelijk op de bank, grijpt de afstandsbediening en drukt op 4. Oef, nog net op tijd voor Goede Tijden Slechte Tijden. Als ze naar bed gaan, doet Sint krulspelden in zijn baard. Piet slaapt met Sint in een tentje in de tuin. De volgende ochtend krijgen ze een broodje. Sinterklaas vraagt: `Krijgen we geen speculaas?'

`Maar Sinterklaas, waar is uw gebit?'

`O, die heb ik boven in een glaasje met Steradent staan.'''

's Avonds geeft Sinterklaas een houseparty in zijn tentje. ,,Zwarte Piet zet de stereo zo hard mogelijk. Even later kwam er een politieauto aan en arresteerden de Pieten en Sinterklaas. Ze kregen een hoge boete.'' Met dit verhaal heeft Floyd Angenent de gedeelde Hoofdprijs gewonnen: zijn naam in chocoladeletters.

Om de Sint te verleiden, maakten veel kinderen een kleurige folder, waarin ze hun huis aanprijzen. De mooiste folder komt van Lilian Admiraal (10) uit Amsterdam. Ze wist goed de echte foldertaal na te doen: ,,Lekkere werkstoel... heerlijke kies met witte wijn...ingewikkelde hapjes... mooie slaapkamer, ideaal voor de Sint.'' Lilians droomhuis heeft maar één nadeel: ,,Mijn vader. Tja. Gekke man met humor. Niets aan te doen.'' Met haar folder heeft Lilian een gedeelde Hoofdprijs gewonnen. Ook zij krijgt haar naam in chocoladeletters.

Uit zoveel leuke uitnodigingen kon de Sint niet kiezen. Daarom heeft hij besloten om bij niemand te gaan logeren. Hij gaat gewoon weer in een kasteel slapen. De Isolatiepiet heeft tochtstrips aangebracht zodat het niet meer zo tocht. En die spoken en spinnen zijn eigenlijk ook best gezellig.