Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een reportage over de gestrande olietransporten naar Servische steden die tegen het bewind van Milosevic zijn en een terugblik op het jaar 1928 toen bacterioloog Alexander Fleming het medicijn penicilline ontwikkelde. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het huwelijk morgen van de Belgische kroonprins Filip en jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Verder laten voormalig premier Wilfried Martens, Yves Desmet van De Morgen en schrijver Walter van den Broeck zich over de monarchie uit. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Een jaaroverzicht over de politieke voorkeur van de Nederlandse kiezer en wat de Nacht van Wiegel en de discussie over de boringen in de Waddenzee voor politieke verschuivingen teweeg brachten. Ned.3, 22.34-23.04u.

Feest in België. Rechtstreek verslag van het huwelijk in Brussel van de Belgische kroonprins Filip met jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Morgen, VRT, vanaf 8.00u.; Ned.3, 9.30-10.57u. en TV2, 10.55-13.40u.

DOCUMENTAIRES

Wild climbs. Tijdens een expeditie naar het Sint Eliasgebergte in Canada maakt de wind het adembenemende landschap zeer gevaarlijk voor de skiklimmers Sarah Ferguson en Vaila MacDonald. Afl.: Yukon. BBC2, 21.00-21.30u.

Die ZDF-reportage: Gletscherflieger. Elk seizoen begeeft een kleine groep piloten zich met propellervliegtuigjes in de Alpen, op zoek naar gletsjerpistes. ZDF, 21.15-21.45u.

Filip en Mathilde: Een prinsenleven. Zie TV-vooraf. VRT, 21.45-23.40u.

The bells of Chernobyl. Een gesprek met de voormalige (inmiddels overleden) directeur van de kerncentrale in Tsjernobyl. Discovery, 23.00-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met Peter Townshend, oprichter van de popgroep The Who over succes en tegenslag in zijn carrière. BBC World, 20.30-21.00u.

Alleen op de wereld. Gesprek met culinair columnist en criticus Johannes van Dam. RTL5, 22.30-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten: zanger Danny de Munk en de schrijvers Joost Zwagerman en Ronald Giphart. RTL4, 23.00-23.45u.

Mtwee. O.a. een gesprek met oud-premier van België Jean-Luc Dehaene over o.a. het huwelijk van kroonprins Filip met jonkvrouw Mathilde. Ook Jan Timman over mogelijke dopingcontroles bij schakers en de 16-jarige Marijn Simons die een muziekstuk maakte dat vanavond door het Residentie Orkest wordt uitgevoerd. En Herman van Veen met het Rosenberg Trio. TV2, 23.00-23.55u.

KUNST

Stardust. Gesprek met regisseur David Lynch en Cissy Spacek naar aanleiding van Lynchs nieuwe film The Straight Story. Ook een interview met de Brit Michael Apted, maker van de documentaire Me and Mr. Newton en van de nieuwe James Bond-film over het verschil tussen het regisseren van film en het maken van een documentaire. Ned.3, 19.56-20.26u.

`SUMO' – Helmuth Newtons Prominenten-Parade. Fotograaf Helmuth Newton portretteerde de meest beroemde mensen uit de kunst-, film- en modewereld. ZDF, 23.00-23.55u.

MUZIEK

Parkinson meets Paul McCartney. Interview met Paul McCartney. BBC1, 22.30-23.35u.

2 op 1: Live at Red Rocks. Registratie van een concert van de Ierse rockgroep U2. Ned.1 (en Radio 2), 0.21-1.20u.

FILM

I'm Gonna Git You, Sucka! (Keenen Ivory Wayans, 1988, VS). Minder subtiele parodie op de zogeheten blaxploitation-actiefilms van de jaren zeventig. Wayans zelf speelt de hoofdrol van legerofficier die orde op zaken stelt in zijn oude New-Yorkse geboortewijk. Bijrol van veteraan Isaac Hayes.

RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

The Running Man (Paul Michael Glaser, 1987, VS). In nabije, gecorrumpeerde toekomst gesitueerde actiethriller. Arnold Schwarzenegger is kandidaat in televisieprogramma dat het midden houdt tussen Opsporing verzocht en Wedden dat. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Felony (David A. Prior, 1995, VS). Politiethriller. CIA-agent blijkt twaalf politiemannen vermoord te hebben. Veronica, 21.05-22.45u., met reclame.

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1977, VS). Populaire oorlogsavonturenfilm, naar bestseller van Jack Higgins, waarin nazi's een Engels dorpje infiltreren teneinde Churchill te ontvoeren. Met o.a. Michael Caine en Donald Sutherland. BBC1, 23.35-1.50u.

. C'eravamo tanto amati (Ettore Scola, 1974, Italië). Zie Film-vooraf. Ned.3, 0.13-2.15u.

The Cars That Ate Paris (Peter Weir, 1974, Australië). Tot cultfilm uitgegroeid debuut van latere regisseur van films als Witness en Green Card. Een zwarte komedie over een stadje waarvan de inwoners verkeersongevallen forceren en zich in leven houden met de verkoop van auto-onderdelen. ARD, 0.50-2.15u., nagesynchroniseerd.

The Devil's Brigade (Andrew V. McLaglen, 1968, VS). Routine-oorlogsfilm bewandelt platgetreden paden van The Dirty Dozen. William Holden geeft leiding aan onaangepaste rekruten in WOII. BBC1, 1.50-4.00u.

. Elisa (Jean Becker, 1995, Frankrijk). Eerste film van Becker sinds L'été meurtrier laat zangeres/actrice Vanessa Paradis schitteren als jonge femme fatale die behendig haar omgeving provoceert en op zoek is naar haar vader (Gérard Depardieu) die schuldig zou zijn aan de vroege dood van haar moeder. BBC2, 1.55-3.45u.

Butterfield 8 (Daniel Mann, 1960, VS). Verzorgd drama, naar bestseller van John O'Hara, bezorgde Elizabeth Taylor haar eerste Oscar. Call girl pleegt mannen te goedgelovig tegemoet te treden. ARD, 2.15-4.00u., nagesynchroniseerd.