Reve verslaat Mulisch en Hermans

De Avonden is het beste Nederlandstalige boek van de twintigste eeuw. Dat is de uitkomst van de enquête die de dichter Onno-Sven Tromp de afgelopen twee maanden op zijn eigen internetpagina's heeft gehouden. Tromp zal Reve een exemplaar van zijn eigen dichtbundel Ramen aanbieden. Het beroemdste boek van Gerard Reve eindigde met 51 stemmen ruim voor de meest omvangrijke roman van zijn concurrent Harry Mulisch: De ontdekking van de hemel, die 41 stemmen vergaarde. Twee boeken van Willem Frederik Hermans delen de derde plaats: Nooit meer slapen en De donkere kamer van Damokles. Na de boeken van de `grote drie' van de naoorlogse letterkunde volgt als vijfde De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje van Nescio.

In totaal hebben 258 surfers hun stem uitgebracht. ``Er is behoorlijk conventioneel gestemd,'' zegt Tromp. Opmerkelijk van de Nederlandse lijst met boeken van de eeuw is het geringe aandeel dat vrouwen wordt gegund in de hoogste regionen. Lulu Wang heeft nog de meeste bewonderaars: haar Het Lelietheater reikt tot de 31ste plaats, juist voor Tessa de Loo (De Tweeling) en Hella Haasse (Heren van de thee en Het woud der verwachting).

Volgens W. van Leeuwen van de Stichting Speurwerk, die de Nederlandse boekenmarkt onderzoekt, kan dat komen omdat het internet vooral door relatief jonge mannen wordt gebruikt. ``Terwijl vrouwen meer lezen dan mannen en ook ouderen relatief veel lezen.'' Wat het best verkochte boek uit de Nederlandse geschiedenis is, weet Van Leeuwen niet. ``Wij hebben alleen gegevens over de laatste tientallen jaren. Om alles bij elkaar te krijgen zou je een zeer omvangrijk nieuw onderzoek moeten doen.'' Van Leeuwen liet enkele jaren geleden wel vierhonderd Nederlanders hun favoriete boek kiezen. Dat bleek een buitenlandse klassieker: Tolkiens In de ban van de ring.

    • Arjen Fortuin