Oude brokken bakken

Aan de lange witte baard van Sinterklaas kun je goed zien dat hij een oude man is. Daarom neemt hij ook oud snoepgoed mee. Niet echt oud, want het is natuurlijk wel vers gebakken. Maar het recept is oud, heel oud: het recept van speculaas.

,,Ik begrijp heel goed dat voor musea geld van belang is. Voor kunst zelf niet, want kunst heeft met geld niets te maken. Ik wil best bekennen dat ik met sponsoring begonnen ben. Er is niets mis met sponsoring van tijdelijke projecten, en dan mag de naam er ook bij vermeld worden. Structurele sponsoring is niet acceptabel, dan krijgen de sponsors te veel invloed op het beleid. Maar het voortdurende geklaag van musea over te weinig geld vind ik niet gerechtvaardigd. In het Europese buitenland zijn er maar enkele musea die er beter voor staan dan bijvoorbeeld het Stedelijk: de Tate Gallery, het Centre Pompidou en het Ludwigmuseum in Keulen, en misschien het museum in Wolfsburg.