Ontlezing Big Brother aangepakt

Boekhandelketen Bruna bindt de strijd aan tegen de verveling en de ontlezing in het bekendste pand van Almere: het huis waarin de vijf overgebleven deelnemers aan het televisieprogramma Big Brother verblijven. De vijf deelnemers krijgen op Sinterklaasavond ieder een boek, gekozen door de bezoekers van de internetsite van het bedrijf.

Volgens woordvoerder Annemiek Wijnker is de Sinterklaasactie een `spontaan idee', geboren uit het verlangen meer publiciteit voor de elektronische winkel te krijgen. In februari van dit jaar stapte Bruna uit de gezamenlijke digitale winkel Boeknet van alle Nederlandse boekhandels. Wijnker: ``Er werd veel geklaagd over saaiheid in het Big-Brotherhuis nu de boeken die iedereen had meegenomen, op waren.'' Bovendien had een van de kandidaten van het eerste uur, Tara uit Amsterdam, zich erover beklaagd dat de anderen steeds zaten te lezen en zelden tijd hadden voor een goed gesprek.

De bezoekers van de site www.bruna.nl hebben de afgelopen weken gekozen wie welk boek kreeg: het bedrijf had voor ieder vijf boeken `genomineerd'. Het boek waaraan het programma zijn naam dankt, 1984 van George Orwell, wordt door Bruna blijkbaar wat al te confronterend geacht voor de deelnemers, want het ontbreekt op de lijst. Wel kon er voor de populaire Brabander Ruud gekozen worden tussen boeken als Bijbel van de Tour de France en Herman Brusselmans' Uitgeverij Guggenheimer, dat door een verbod van de Belgische rechter overigens voorlopig niet wordt verkocht door uitgeverij Prometheus (zie ook pagina 5). Voor Willem, de vaste kok in het huis, werd het Kookschrift van een kookgek, van televisiekok Joop Braakhekke uitgezocht, voor de zwijgzame Maurice een boek met alle nieuwe auto's van 1999 en voor Karin, de laatst overgebleven vrouw in het huis, Als vrouwen wijs waren van Marianne Frederiksson. Kandidaat Bart, die bij zijn aankomst in het huis verraste door de gebonden Complete Works van William Shakespeare met zich mee te torsen, heeft volgens Bruna alweer genoeg van de klassiekers. Voor hem staan boeken over records, caféspelletjes, bier en paddestoelen op de lijst.