Nieuw voer voor gamers

Liefhebbers van first person shooters kunnen zich in de handen wrijven, want vrijwel tegelijkertijd verschijnen, na eindeloos uitstel, de pc-spellen Quake 3: Arena, Unreal Tournament en Half-Life: Opposing Force. In dit genre kijk je door de ogen van de hoofdpersoon en bevind je je midden in de actie. Deze bestaat meestal uit het neerknallen van enge griezels, en als het meezit moet je ook nog enig strategisch inzicht tonen. De geavanceerde multiplayer-opties (maak elkaar af via een netwerk of het Internet), het ongelooflijk knappe architectuurontwerp (de software van Unreal wordt nu ook door architecten gebruikt) en de spectaculaire lichteffecten maken bovengenoemd drietal verplichte kost voor iedere fps-fan.

Van strategische spellen stijgt het niveau nog steeds. De basis voor dit doorgaans wat beschaafdere genre werd gelegd met het kalme duo SimCity en Civilisation, waarna Command & Conquer een sterk actie-element toevoegde. Knights & Merchants en Caesar 3 gingen daar met veel succes tussenin zitten, en het is in die stijl dat er een van de meest diepgaande strategy games tot nu toe is verschenen: Age of Empires 2 van Microsoft. Een uitstekend evenwicht tussen planning, actie, verhaal en graphics in dit avontuur voor de pc dat begint na de val van Rome en doorloopt tot in de Middeleeuwen.

Diepgang en variatie, plus nog eens heel veel humor, vind je ook in Theme Park World van Bullfrog. Net als in voorganger Theme Park moet je een attractiepark bouwen en beheren, maar nu kun je je creatie als toeschouwer ervaren. Je kunt een ritje in je eigen attractie maken, en misselijk worden als je vlak daarvoor een vette hamburger hebt gegeten.

Zonder een gestage aanvoer van vechtspellen kan een groot deel van de gamers zijn agressie niet kwijt, dus is het maar goed dat er weer een aantal prima beat 'em ups is verschenen. Allereerst het humoristische Super Smash Bros. van Nintendo (N64), waarin de bekende leden van de Super Mario-clan goedmoedig met elkaar op de vuist gaan. Eveneens goed voor een glimlach, maar met meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou denken, is Ready 2 Rumble van Midway, een boksspel voor Sega's Dreamcast. Dit nieuwe 128-bit spelplatform is in Amerika al succesvol, maar heeft in Nederland nog niet kunnen doorstoten vanwege een tekort aan machines.

Voor hetzelfde platform verschenen Soul Calibur van Namco (volgens knokfanaten het beste vechtspel ooit, je ziet de spieren van de vechtersbazen bewegen) en Virtua Fighter 3TB van Sega, een meer dan waardige opvolger van de eerdere afleveringen voor Sega's geflopte 32-bit spelcomputer, de Saturn.

Tot slot mogen de adventure games niet vergeten worden. Allereerst Myst Masterpiece (pc) van Mindscape, een op alle fronten verbeterde versie van een van de best verkopende games aller tijden (meer dan 7 miljoen stuks verkocht; voor vrijwel ieder spelplatform verschenen; en zes jaar na uitkomst nog steeds in alle winkels). Nu met 24-bit kleuren, de orchestrale soundtrack die het altijd al had moeten hebben en sterk verbeterde geluidseffecten. Nog steeds is er geen pc-spel dat je zo diep in het verhaal zuigt als Myst (of het moet opvolger Riven zijn) – ondanks de relatief simpele structuur van een `interactieve diavoorstelling'.

Daarnaast heeft LucasArts eindelijk een nieuw Indiana Jones-spel uitgegeven: Indiana Jones and the Infernal Machine. Het is 1947 en de Russen scharrelen rond bij de ruïnes van de Toren van Babel. Indy moet in dit 3D actie-avonturenspel in opdracht van de CIA uitzoeken waarom.

En natuurlijk is ook van 's werelds bekendste vrouwelijke avonturier een nieuwe titel verschenen: Tomb Raider 4: The Last Revelation, uitgegeven door Eidos (PlayStation en pc). Dit spel biedt in principe meer van hetzelfde, zij het dat het in een tijd speelt dat hoofdrolspeelster Lara Croft zestien jaar is.

    • Rob Smit