Millenniummoe

Nederland is millenniummoe. Het computerprobleem dat een jaar geleden dreigend op ons af kwam lijkt grotendeels onschadelijk. Doemdenkers krabbelen terug. Zo haalde de econoom Edward Yardeni eerder dit jaar mondiaal de krantenkoppen met zijn voorspelling van economische rampspoed. Intussen ziet de analist van Deutsche Bank het einde van het millennium met vertrouwen tegemoet.

Toch knaagt er iets. Generale repetities zoals die van het KPN-noodnet zijn en plein public de mist ingegaan. En specialisten die nu concluderen dat er niets aan de hand is zeiden tot voor kort nog dat de proef op de som pas op oudejaarsavond kon worden genomen.

Garanties geeft niemand. Wie zou er durven uitsluiten dat op het laatste moment een run ontstaat op banken of supermarkten, omdat de Nederlander toch maar iets extra's in huis haalt. Gewoon voor de zekerheid.

Links en rechts sijpelen zorgwekkende berichten binnen. Automatiseerder L. Wiegel werkt voor PCM Uitgevers al anderhalf jaar aan het afwenden van millenniumproblemen. Hij ziet de jaarwisseling met vertrouwen tegemoet. Maar deze week ontving hij van Auto Lease Holland een brief met het opmerkelijke verzoek zijn auto voor 31 januari 1900 te laten keuren.

Auto Lease Holland bezweert dat de vergissing niets te maken heeft met een millenniumprobleem, maar het gevolg is van een technische fout bij een bedrijf dat haar brieven print. Auto Lease Holland is een dochter van ABN Amro. Houdt uw rekeningafschriften tot 1 januari in de gaten. Maar maakt u zich niet te veel zorgen als u geld mist. Het is waarschijnlijk geen millenniumprobleem.

Michiel van Nieuwstadt