Kritiek op leiding conferentie

Staatssecretaris Gerrit Ybema noemde gisteren de wereldhandelsconferentie in Seattle een ,,Poolse landdag''. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Knut Vollebaeck, sprak van een ,,chaos''. Ook Latijns-Amerikaanse ministers gaven uiting aan hun boosheid. Afrikaanse bewindslieden waren gisteren al even woedend.

En alle pijlen richtten zich op de Amerikaanse handelsvertegenwoordigster, Charlene Barshefsky en haar wijze van leiding geven aan de bijeenkomst. Zelden is een bewindspersoon uit de VS verbaal zo door collega's onder vuur genomen.

Ybema zei gisteren zich al aan het begin van de bijeenkomst te hebben verbaasd over de ,,vreemde'' en ongerichte aanpak van Barshefsky.

Hij spreekt van ,,een volstrekt gebrek aan leiderschap'' in het onderhandelingsproces dat moet leiden tot een agenda voor een nieuwe wereldhandelsronde. Een goede afloop sloot hij afgelopen nacht nog steeds niet uit, maar de staatssecretaris deelde de grote zorg van veel landen.

Volgens Ybema stelt Barshefsky zich als voorzitter niet onafhankelijk genoeg op. Hij hekelde het feit dat de handelsvertegenwoordigster gisteren een persconferentie gaf met louter Amerikaanse regeringsfunctionarissen, waaronder de minister van Landbouw en president Clintons economische adviseur.

,,Het US Trade Department heeft een eigen verantwoordelijkheid'', aldus Ybema. Volgens hem geeft Barshefsky ,,een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken'', wanneer zij beweert dat de aanpak met werkgroepen voor verschillende onderwerpen transparant is. ,,Ministers van landen als Brazilië en Mexico lopen hier verloren rond.''

Bovendien heeft Barshefsky volgens Ybema ten onrechte de ,,serieuze bijdrage'' van EU-onderhandelaar Pascal Lamy terzijde gelegd. ,,Nu lopen we hele grote risico's'', aldus de bewindsman afgelopen nacht.