Jorritsma pakt Franse stroom aan

Netwerkbeheerder Tennet mag geen stroomimportcontracten met Frankrijk meer afsluiten namens bedrijven. Minister Jorritsma (Economische Zaken) zei na afloop van een Energieraad in Brussel dat contracten voor stroomimport onder de 100 gigawattuur verboden zijn.

De maatregel vloeit voort uit de weigering van Frankrijk zijn elektriciteitsmarkt te openen voor contracten onder de 100 gigawattuur. De minister bekijkt nog of ze bestaande contracten van Nederlandse bedrijven met Franse stroomproducenten kan verbreken.

Onder meer Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs dezelfde maatregelen genomen. De Europese Commissie heeft ook al stappen tegen Frankrijk gezet die kunnen resulteren in een gang naar het Europees Hof.

Bij de invoering van de nieuwe Elektriciteitswet had Jorritsma al rekening gehouden met de weinig open opstelling van de Fransen. Aan de hand van het zogenoemde reciprociteitsbeginsel (wederkerigheid) mag Nederland Franse stroom weigeren zolang geen stroom vrij naar Frankrijk kan worden geëxporteerd. De Fransen hebben nu nog als regel dat een bedrijf dat stroom wil verkopen aan Frankrijk zelf productiecapaciteit ín Frankrijk moet bezitten. Dat is in strijd met de Europese Richtlijn.

Tijdens de bijeenkomst in Brussel kreeg Frankrijk stevige kritiek, aldus een woordvoerder van Jorritsma. De trage opening van de Franse energiemarkt steekt de overige lidstaten extra omdat de Franse stroommaatschappij Electricité de France ,,een agressieve speler op de Europese markt is'', aldus Jorritsma.

De Franse minister van Industrie, Pierret, beloofde gisteren dat het wetsontwerp dat de Franse elektriciteitsmarkt moet openen op 15 februari wordt getekend. Kort geleden sneuvelde eenzelfde wetsvoorstel in de Franse senaat.

Frankrijk hoort bij de vijf EU-lidstaten die de grootste achterstand hebben met de invoering van regels voor de interne markt. Van alle regels die tussen 1997 en dit jaar hadden moeten zijn doorgevoerd, heeft Frankrijk 5,6 procent nog niet in nationale wetgeving omgezet. Voor Nederland ligt dat cijfer op 2,8 procent.