Jake Heggie

Op de grens tussen musical en een aan Vaughan-Williams herinnerend idioom, beweegt zich de jonge Amerikaanse componist Jake Heggie (1961). Heggie's toegankelijke, lyrische liederen genieten hier nauwelijks bekendheid, maar vinden gretig aftrek bij veel grote liedinterpreten. Op de cd The Faces of Love verzamelen zich sterren als Renée Flemming, Frederica von Stade, Sylvia McNair, Jennifer Larmore en Brian Asawa om Heggie's liederen, door hem zelf begeleid, recht te doen. Het resultaat laat zich beluisteren als een opvolging van met veel gevoel voor natuurlijke vocale lijnen gedachte muziek, met een typisch Amerikaanse handigheid in het assembleren van stijlen en het toepassen van komisch werkende citaten en kwinkslagen. En wie wist dat sopraan Frederica von Stade zelf gedichten schrijft, en ze vertolkt in Heggie's muzikale uitbeelding? Of dat countertenor Brian Asawa zich verwaardigt op humoristische wijze stil te staan bij de reacties op zijn hoge stem in een lied met de titel The trouble with trebles in trousers? Of Heggie in zijn liederen nu ernstige of slappe teksten zet, steeds plooien zijn melodieën zich met natuurlijk gemak naar de poëtische strekking.

The Faces of Love: The Songs of Jake Heggie. (RCA 09026 634842)