Internationaal

LONDEN

De drie procentsstijging van de Amerikaanse Nasdaqindex miste vanmorgen zijn uitwerking niet op de Europese aandelenmarkten. In Londen voerde de telecom-sector wederom de lijst van stijgers aan, met koerswinsten voor British Telecom (2 procent), Cable & Wireless (1,5 procent), Telewest (13,6 procent) en uiteraard Vodafone (3,5 procent). Ook de farma-aandelen deden het goed op een markt waar door de dunne handel grote koerssprongen mogelijk waren. De FTSE-index steeg 0,5 procent tot 6.693 punten.

FRANKFURT

De stijging van de Nasdaq had in Frankfurt vooral gevolgen voor de koers van softwarehuis SAP, die 4 procent steeg. Het gerucht dat Amerikaanse hedgefunds zich in aandelen Mannesmann steken, in de verwachting dat het vijandige bod van Vodafone zal prevaleren, stuwde de Mannesmann-koers met 1,6 procent op. De DAX-index was 0,5 procent hoger op 5.965 punten.

PARIJS

Ondanks enige terughoudendheid wegens de uitkomst van de Amerikaanse werkgelegen- heidscijfers die vanmiddag zouden worden gepubliceerd kon Parijs flinke vorderingen boeken.

Alcatel was zeer gevraagd na een aantal analistenrapporten waarin het aandeel werd aanbevolen, en steeg met 8 procent. De CAC-index was 0,6 procent hoger op 5.387 punten.

TOKIO

Voor de effectenbeurs van Tokio was vanmorgen slechts verlies weggelegd. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 146 punten tot 18.368, waarmee het verlies op 0,8 procent uitkwam. Ook tijdens de ochtendhandel zat de beurs al op verlies. De beleggers ontdeden zich vooral van bankaandelen.

De beurs van Zuid-Korea was eveneens lager, zij het dat het verlies wat kleiner was dan dat van Tokio. De beursindex zakte met 0,15 procent.

In Australië boekten de aandelenkoersen overwegend winst met een beursindex die 0,4 procent omhoog ging.

In Hongkong was aan het einde van de handel sprake van een verlies van 1,5 procent.

NEW YORK

Het Dow-Jonesgemiddelde is gisteren nipt over de 11.000-puntenhorde gescheerd. Net als een dag eerder sloot de toonaangevende index op de effectenbeurs van New York af met een klein winstje van 41 punten (0,37 procent) op 11.039 punten. De slotkoers eindigde hoger ondanks het feit dat er iets meer dalers dan stijgers waren.

De Nasdaqindex kroop net over het record van vorige week vrijdag naar 3.453 punten. Dat betekende een vooruitgang van bijna 3 procent.

De toetreding van Yahoo volgende week tot de S&P 500-index werd beloond met een forse koerssprong.