Handbalsters laten zege op Polen glippen

De Nederlandse handbalsters hebben gisteravond bij het wereldkampioenschap in Noorwegen de kans op een belangrijke overwinning laten liggen. Het Nederlands team leidde bij rust tegen Polen met 11-8, maar kon de voorsprong niet vasthouden. Het werd 22-20 voor Polen.

,,We hebben te veel kansen gemist'', concludeerde bondscoach Bert Bouwer na het duel in Hamar. Het was de eerste nederlaag van Nederland tijdens het WK.

Al voor het duel tegen de Polen waren de Nederlandse vrouwen door de andere resultaten in groep A zeker van een plaats bij de laatste zestien. De eerste vier uit de poule van zes landen gaan door naar de volgende ronde. Nederland wil in ieder geval voorkomen op de vierde plaats te eindigen, want anders moet in de achtste finales tegen de sterke winnaar uit poule B, waarschijnlijk Oostenrijk, worden gespeeld. Ze gokken liever op de derde of tweede plek om via een ploeg als Frankrijk, Roemenië of Oekraïne de kwartfinales te bereiken.

Om als derde (of misschien zelfs nog als tweede) te kunnen eindigen, zal Nederland zondag in de laatste poulewedstrijd van Wit-Rusland moeten winnen. Thuisland Noorwegen zal morgen zeker te sterk zijn voor Nederland.

Polen, de nummer acht van het vorige WK, was dat gisteravond in Hamar niet. Nederland speelde vooral in de eerste helft beter. Ook na rust deed de ploeg van Bouwer niet onder voor de tegenstander, maar toen werden de kansen niet meer benut. De bondscoach weet dat na afloop aan een gebrek aan ervaring. In die moeilijke fase had Nederland de diensten van topscorer Ana Razdorov goed kunnen gebruiken. Ze is echter nog steeds niet hersteld van de enkelblessure, die ze in de eerste wedstrijd tegen Tsjechië opliep. Bouwer zei gisteren te hopen dat Razdorov in de volgende ronde weer kan worden ingezet. ,,Misschien had zij dat verschil van twee doelpunten kunnen goedmaken'', zei Bouwer.

Bouwer constateerde voor de wedstrijd van gisteren dat Polen niet zeker van zijn zaak was. De Oost-Europese ploeg had de punten nodig, omdat het eerder teleurstellend had gelijkgespeeld tegen Wit-Rusland.

Polen, dat vorige maand in Schiedam het Holland-toernooi won, maakte in de beginfase een nerveuze indruk. Nederland, met een uitblinkende cirkelloopster Olga Assink, scoorde er de eerste helft lustig op los. Zij heeft nu in totaal meer dan vierhonderd doelpunten voor Nederland gemaakt. De verdiende voorsprong van drie doelpunten bij de rust (11-8) bleek echter niet voldoende voor de overwinning. Bondscoach Bouwer: ,,We hadden echt kunnen winnen. Het is geen droom meer, het is dus écht mogelijk. We zitten er nu zo dichtbij. Het grootste probleem was het afmaken.''

De opluchting bij de Poolse speelsters na de 22-20 zege op Nederland was van de gezichten af te lezen.