Foto-organisaties vragen uitstel Kamerdebat

Drie Rotterdamse foto-instellingen hebben staatssecretaris Van der Ploeg opgeroepen het debat in de Tweede Kamer over het Beeldinstituut in Rotterdam uit te stellen. De discussie staat voor volgende week gepland. Ze vragen de bewindsman eerst te overleggen met de vijf organisaties die in het instituut moeten samenwerken. De drie instellingen (Nederlands Fotoinstituut, Nederlands Fotoarchief en Nationaal Fotorestauratie Atelier) melden in een brief aan de bewindsman dat hun aanvankelijke blijdschap over de oprichting van een nationaal beeldinstituut is omgeslagen in diepe bezorgdheid. Oorzaak is het besluit van het bestuur van het Filmmuseum in Amsterdam dat het niet aan het Instituut voor Beeldcultuur in Rotterdam wil deelnemen. De foto-organisaties vrezen een versnippering met een filmmuseum en fotocentrum in Amsterdam en drie nationale foto-organisaties in Rotterdam. (ANP)