De bruid dient haar kleren aan te houden bij Alex d'Electrique

Uit een wc-pot spuitende hopjesvla, geweerschoten, zwaailichten, een ingetrapte deur, rondstuivend talkpoeder, rook, uit de lucht vallende pakjes Sportlife kauwgom (mint), gesmijt met rijst; bij het overdadige lawaaitheater van Alex d'Electrique hoef je je nooit te vervelen. ,,Dan maken we het gezellig! Een warm nest!'' schreeuwt leider Ko van den Bosch met rauwe stem.

In KopGhana zitten alle elementen die bekend zijn uit eerdere voorstellingen. Banaal effectbejag, slapstick, een lawaaierige geluidsmontage, een decor dat de spelers naar het leven staat en een gigantische puinhoop op de speelvloer. Gooi- en smijtwerk als in een fijne actiefilm met Bruce Willis.

De teksten van Ko van den Bosch zijn weer prachtig en vreemd (`onze gedachten zijn roos op de schouders van de toekomst'), maar raken in de heisa altijd wat in de verdrukking. Het verhaal doet er minder toe. Twee overvallers gijzelen een bruid en haar moeder; op de vlucht vormen ze een onwaarschijnlijk gelegenheidsgezin.

Meer nog dan op de speciale effecten, drijft de voorstelling op het komisch talent van de spelers. Bianca van der Schoot, vers van de Amsterdamse Mimeopleiding, debuteert prachtig als bruid Sophie, een verwachtingsvolle maagd die de gijzeling best een spannend avontuur vindt. In haar wazige schele blik en haar overstuurde stem schuilt veel seks en waanzin. ,,Ik wil naakt rondrennen!'' roept zij. Ko van den Bosch speelt de moeder van de bruid (,,je houdt je kleren aan, kleine slet!''), maar hij doet geen moeite te verbergen dat hij gewoon een kerel met een jurk aan is. Vooral in de scène waarin hij dronken wordt, kan hij onweerstaanbaar grappig grijnzen. Martin Hofstra is de laconieke `reisleider' en Jochem Stavenuiter (van theatergroep Bambie) is de aandoenlijke jonge hond: ,,Als we jongen werpen, zal ik zachtjes aan ze ruiken.''

KopGhana biedt kostelijk vermaak, maar schiet toch tekort. Het drama ontwikkelt zich nauwelijks, er is weinig spanning tussen de personages, de samenhang tussen de scènes is te los en er zitten te veel dode momenten in. Regisseur Moniek Merkx heeft er geen hechte eenheid van kunnen smeden. Dat maakt KopGhana tot een wat mindere aflevering in de indrukwekkende reeks veldslagen van Alex d'Electrique.

Voorstelling: KopGhana van Alex d'Electrique. Tekst: Ko van den Bosch. Regie: Moniek Merkx. Spel: Ko van den Bosch, Bianca van der Schoot, Martin Hofstra, Jochem Stavenuiter. Gezien: 2/12 Frascati Amsterdam. Aldaar t/m 17/12. Tournee 6/1 t/m 15/4. Inl. 020 (616) 40 04.