Bonfrère coach Nigeria

President Olusegun Obasanjo van Nigeria heeft deze week ingestemd met de aanstelling van Jo Bonfrère als coach van het nationale voetbalelftal. De Nederlandse trainer heeft volgens de Nigeriaanse voetbalbond NFA een driejarige verbintenis getekend. Zijn dienstverband is per 1 december ingegaan. Volgens de Nigeriaanse bond krijgt Bonfrère een salaris van ongeveer 60.000 gulden per maand en een tekengeld van circa 600.000 gulden voor de gehele periode.

NFA-woordvoerder Mgbolu liet weten dat Bonfrère volgende week in Lagos zal arriveren. Hij moet het nationale elftal voorbereiden op het toernooi om de Afrika Cup dat van 22 januari tot 13 februari in Nigeria en Ghana gespeeld wordt. ,,Bonfrère is de beste coach die Nigeria kan hebben. zei Mgbolu. ,,Hij maakt volgende week zijn selectie en de plaats van een Europees trainingskamp bekend.'' Nigeria is in het toernooi om de Afrika Cup geplaatst in groep D en speelt in Lagos tegen Marokko, Tunesië en Kongo.

Bonfrère is de opvolger van zijn landgenoot Thijs Libregts. De oud-trainer van PSV en Feyenoord verliet Nigeria in augustus omdat hij van de NFA zijn salaris niet zou hebben ontvangen. Libregts werd in oktober ontslagen. Aan de aanstelling van Bonfrère ging een lange periode van onzekerheid vooraf. Nigeriaanse voetbaldeskundigen konden maar geen keuze maken tussen Bonfrère en zijn voormalige baas Clemens Westerhof, nu trainer van het nationale team van Zimbabwe.

Bonfrère won in 1996 met het Nigeriaanse jeugdteam een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Hij nam niet lang daarna ontslag omdat hij zijn loon en toeslagen niet zou ontvangen.