Akkoord loonoffer

De ondernemingsraad en de directie van het Duitse bouwbedrijf Philipp Holzmann hebben vannacht een akkoord bereikt over het loonoffer van in totaal 125 miljoen euro dat de werknemers moeten brengen om hun bedrijf te redden. Dat bedrag zal tussen 1 januari 2000 en 30 juni 2001 bespaard worden op de personeelskosten.

De grote Duitse vakbond IG Bau had zich gisteren nog fel gekeerd tegen de verlaging van lonen en salarissen. In een aantal kranten waarschuwde de voorzitter van IG Bau tegen het loonoffer dat cruciaal is in het saneringsplan van Holzmann om de lonen van alle 18.000 werknemers met zes procent te verlagen. Maar de voorzitter van Philipp Holzmanns centrale ondernemingsraad wees die kritiek direct van de hand. OR-man J. Mahneke vindt dat de vakbond op dit moment niet zulke uitspraken moet doen. (ANP, AFP)