Wie 75 uur werkt kan niet ziek worden

Hoe doen ze het, de mensen die tot 80 uur werken? De week van een groentenboer.

Remco Hopman (22), eigenaar van groentespeciaalzaak De Twee Gebroeders in winkelcentrum Brazilië in Amsterdam:

,,Elke dag ben ik klokslag zeven uur op de zaak. Dan wacht ik op de vrachtwagen van de veiling. Die brengt precies wat ik de vorige middag per computer heb besteld. Dat is nauwkeurig werk: als je te veel koopt, rot het weg. Koop je te weinig, dan heb je teleurgestelde klanten.

,,Als de chauffeur is vertrokken, til ik alle kratten naar binnen en begin met het inruimen van de winkel. Daar besteed ik veel aandacht aan, want dat is het lokkertje voor de klanten: je moet zorgen dat het er aantrekkelijk uitziet.

,,Daarna help ik klanten. Vanaf half negen heb ik hulp, maar het liefst sta ik zoveel mogelijk zelf in de winkel. Ik maak een praatje met die klanten, geef de kinderen een mandarijntje. Ik ben het gezicht van de zaak. Als het even rustig is, geef ik de bestelling voor de volgende dag weer door.

De winkel draait nu een jaar. Ik heb ongeveer twee ton moeten lenen om hem op te zetten. Ik heb het geld grotendeels van de Twee Gebroeders-winkelketen kunnen lenen. Als je op je eenentwintigste bij de bank komt, geven ze je niet zo snel twee ton mee. De eerste paar jaar verdien ik niet veel, eerst die schuld aflossen.

,,De winkel is open tot zeven uur. In deze wijk wonen veel tweeverdieners en die doen boodschappen na hun werk. Om zes uur gaat het personeel naar huis. Ik help de klanten die daarna nog komen. Dan gaat alles de koeling in en tel ik het kassageld. Zo rond half acht sluit ik af en ga naar huis.

,,Elke dag is min of meer hetzelfde, ook zaterdag. Het zijn wel lange dagen, ja. Als je een eigen zaak wil opzetten, moet je hard werken en dag en nacht aanwezig zijn. Mijn vriendin wist waar ik aan begon, dus ze klaagt niet. Zij studeert en als ik hulp nodig heb, komt ze.

,,Mijn vriendin doet het meeste in het huishouden. Ik kook wel vaak in het weekend en we wassen na het eten samen af. Op dinsdagavond stofzuig ik het huis, dat is vaste prik. Zij doet meestal de boodschappen, de was en de rest.

,,Een paar maanden geleden had ik erg last van mijn rug, die zat helemaal vast. Overbelasting door verkeerd tillen, maar ook vermoeidheid, zei de fysiotherapeut. Ik moest maar een weekje rust nemen, zei hij. Maar ziek zijn kan absoluut niet. Ik heb wel geprobeerd anders te tillen en wat meer te slapen. Toen ging het gelukkig over.

,,Op zondag ben ik vrij. Het is de dag om vrienden of ouders te bezoeken. Maar vaak moet ik dan wel mijn administratie doen. Er komt veel bij kijken, hoor, een eigen winkel. Maar het is ook hartstikke leuk. Mijn toekomst? Over een paar jaar heb ik een tweede zaak.''

    • Sheila Kamerman