Wat is George toch stout

,,Very real'' moest de nieuwe videoclip zijn, zo zei George Michael tegen de BBC. Het filmpje hoort bij zijn cover van het Police-nummer Roxanne, dat gaat over een klant die een prostituee wil bevrijden uit `het leven'. Geen betere locatie dus dan de rosse buurt van Amsterdam. Geen betere actrices dan échte hoeren.

We zien de meiden in bikini en ingewikkeld ondergoed ronddollen op straat. Hier en daar spreken ze een klant aan, vooral roken ze sigaretten. Heel wat minder plezier heeft Roxanne. In een hooggesloten, maagdelijk witte jurk schrijdt ze naar haar peeshokje. Ze maakt zich op om daarna te lonken naar de klanten. Maar de gordijnen blijven open, net als bij haar collega's. Alsof er op de wallen niet wordt gewerkt.

Het is niet de enige misser in de clip. Prostituees zie je nauwelijks buiten in de rosse buurt. Daarvoor moet je op de tippelzone zijn aan de andere kant van de stad. Het zijn vooral hordes giechelende toeristen die zich in de steegjes verdringen en junks die coke en heroïne proberen te scoren of slijten. Zij komen niet voor in het filmpje. Waar zijn de pooiers bovendien gebleven? En de raamprostituees die er minder glamourous uitzien? Waarom zien we niets terug van de onrustige etalages van de vele sekswinkels?

Het reality-gehalte wordt ook al niet hoger door het happy end van de clip. Een dikke Mercedes komt langs en Roxanne raakt aan de praat. De mededeling ,,Franciska, alias `Roxanne' has recently given up prostitution'' verschijnt vervolgens in beeld. De klant die vindt dat ze haar lichaam niet aan de nacht hoeft te verkopen zat blijkbaar in de wagen.

Ondanks het positieve en weinig realistische slot is de volledige clip alleen na negen uur bij MTV te zien. Dat komt niet door het thema prostitutie. Metallica had immers eerder dit jaar al een veel heftiger clip over een prostituee. Een meisje was erbij aanwezig terwijl haar moeder aan het werk was. Ook de schaarsgeklede `actrices' in Roxanne zijn niet de reden van het late uitzendtijdstip bij MTV. Mariah Carey en het zwaargelovige tienersterretje Britney Spears bijvoorbeeld, hebben minstens even weinig aan. Nee, het is vooral een shot waarbij de genitaliën van een prostituee een fractie van een seconde in beeld komen dat MTV deed besluiten de clip na negen uur uit te zenden. In de versie die overdag wordt uitgezonden is dat er uitgeknipt.

Tweemaal eerder was er ophef rond de clips van George Michael. In '87 was I want your Sex voor sommige tv-zenders te schokkend om uit te zenden. Door de tekst en door een rollebollend stel. Ook de Outside-clip, over Michaels arrestatie in een publiek toilet, kreeg veel aandacht. Alleen al doordat de officier die hem op onzedelijkheden betrapte niet geamuseerd was door de twee agenten die in Outside seks met elkaar bedrijven. Hij eist 20 miljoen dollar schadevergoeding.

Het is niet te verwachten dat Roxanne zoveel ophef zal veroorzaken. Het gewraakte fragment is er eenvoudig uit te halen. En dan valt vooral op dat Michaels jazzy uitvoering van Roxanne nog niet eens het niveau van een verlopen hotelbar haalt.

De complete videoclip is te zien via www.nrc.nl.