Verzekeren

Nederlanders in het buitenland mogen niet langer verzekerd zijn voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Er wordt kennelijk van uitgegaan dat dat allemaal kapitaalvluchters, miljonairs zijn. Echter een aantal van de in Europa levende Nederlanders zijn geen miljonair, hebben door de verkoop van hun huis in Nederland een huis kunnen kopen in bijvoorbeeld Frankrijk.

De meesten van hen zijn ouder dan 65 jaar, zij allen hebben een dezer dagen van hun ziektekostenverzekeraar te horen gekregen dat zij, met ingang van 1 januari 2000, niet meer verzekerd zijn voor de AWBZ. De ziektekostenverzekeraars kunnen en mogen geen verzekering daarvoor afsluiten.

Indien we nu deze hulp nodig zouden hebben, moeten we terugkeren naar Nederland en dan hebben we een wachttijd, voor elk jaar dat we buiten Nederland wonen na 2000, van 1 maand met een maximum van 12 maanden. Ik heb geen miljoenen te verteren en ik hoop dat deze risico's mij bespaard blijven, verzekeren kan ik mij niet meer op deze leeftijd van 70 jaar.

Mijn pensioen is toereikend om hier te leven, maar niet toereikend genoeg om ook nog een sanatoriumopname te betalen. We hebben een berg van 600 meter vlakbij, daar zal dan de oplossing wel gaan liggen.