Tulip krijgt weer officiële notering op effectenbeurs

Tulip Computers krijgt op 23 december weer een officiële notering aan de Amsterdamse beurs. Dat heeft de effectenbeurs vanmorgen bekendgemaakt. Tulip heeft dit jaar al enkele keren eerder aangekondigd dat de officiële notering op korte termijn hervat zou worden. Tot op heden gebeurde dat niet, volgens algemeen directeur H. van Helden doordat de beurs telkens ,,aanvullende zekerheden'' vroeg. Welke zekerheden dat zijn werd vanmorgen niet duidelijk.

Tulip heeft in april vorig jaar uitstel van betaling aangevraagd. Na een lange zoektocht vonden de curatoren de Begemann Groep bereid Tulip over te nemen. De Tulip-fabriek werd verkocht aan het Amerikaanse Ingram Micro, nu toeleverancier van Tulip.

Door een emissie en de omzetting van een converteerbare lening verkrijgt de Begemanngroep in Tulip deze maand een belang van ten minste 64 procent. Begemann zet een converteerbare lening van 50 miljoen om in 24,5 miljoen aandelen. De (niet officiële) koers van Tulip vanmorgen op de Amsterdamse beurs bedroeg omgerekend 12,40 gulden zodat Begemann met de hernieuwde beursnotering op papier een winst realiseert van ruim 250 miljoen gulden. De houders van de 6,6 miljoen aandelen Tulip mogen voor elk stuk dat zij bezitten een nieuw aandeel bijkopen voor een gulden.

Begemann wil 35 procent van de aandelen Tulip verkopen aan een externe partij, maar volgens Van Helden is daarnaar in de afgelopen maanden niet actief gezocht.

Tulip maakte vanmorgen bekend dat het de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies heeft geleden van 3,5 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 4,5 miljoen gulden negatief. Tulip positioneert zich als dienstverlener, maar behaalt nog 90 procent van de omzet uit (door)verkoop van pc's. Van Helden verwacht echter dat de Bossche pc-maker in het vierde kwartaal met een nettowinst van meer dan 3,5 miljoen over geheel 1999 toch nog op een positief resultaat uitkomt.