Strenger toezicht op oliefusies

De Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC gaat fusies in de olie-industrie steeds scherper beoordelen. Reden is dat door de recente golf van fusies en overnames op verschillende markten al een zeer hoge mate van concentratie is ontstaan. Dat heeft FTC-voorzitter Robert Pitofsky gisteren in een interview laten weten. Tegelijkertijd werd bekend dat de ambtelijke staf van de FTC heeft geadviseerd om de overname van olieconcern Arco door branchegenoot BP Amoco niet goed te keuren.

Het advies is een forse tegenvaller voor het vorig jaar gevormde BP Amoco, dat 27 miljard dollar (59 miljard gulden) wil betalen voor de inlijving van Arco. Het advies moet officieel worden overgenomen door de FTC-commissie die deze overname beoordeelt. Hoewel de commissie nog anders kan oordelen, achten branche-analisten de kans hierop niet groot. Als de FTC de overname afwijst en BP Amoco de overname desondanks doorzet, zal de mededingingsautoriteit de olieconcens voor de rechter dagen. In de meeste gevallen heeft de FTC dergelijke zaken gewonnen. (Reuters)