Selectie Theater

Reigen

Cynische komedie van Arthur Schnitzler in tien dialogen. Die heten: De soldaat en de hoer, De soldaat en het kamermeisje, Het kamermeisje en de jonge meneer - en ga zo maar door. In de regie van Dirk Tanghe spelen Marie-Louise Stheins en Peter De Graef alle paartjes. Ze gaan op en af via een lopende band en ze praten met elektronisch vervormde stemmen. Stripfiguurtjes zijn het - die toch ontroeren. Want wat moeten ze liegen en bedriegen en vleien en dreigen voor een miezerig beetje genot. 3, 4 dec Amsterdam Stadsschouwburg, 8 dec Arnhem Schouwburg, 9 dec Amersfoort De Flint.

Muf

Don Duyns schreef en regisseerde een poëtische tekst over twee oudere jongeren die naar vroeger verlangen en naar een nieuw leven op een verre planeet. Een kleine maar fijne voorstelling, met krachtige performances van Christine van Stralen en Harm van Geel. 9 dec Groningen Kruithuis.

Mannen Op De Maan

Hardhandige typeringen en gewiekste omdraaiingen door het cabaret-duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 3, 4 dec Purmerend Purmaryn, 8 dec Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 9 dec Veldhoven De Schalm.

De Onverwachte Man

Jules Croiset en Linda van Dyck spelen Yasmina Reza's spannende spel over twee mensen in een trein die niet (of tenslotte toch?) met elkaar praten. 3 dec Maarssen `t Zand, 4 dec Veenendaal De Lampegiet, 7, 8 dec Leeuwarden De Harmonie, 9 dec Harderwijk Cultureel Centrum.

De Cid

Enscenering Gerardjan Rijnders van tragikomedie van Pierre Corneille uit 1637 door Toneelgroep Amsterdam. Opmerkelijk en oogstrelende toneelbeeld, een welluidende vertaling van Laurens Spoor, voortreffelijk spel, raffinement in het algemeen en het hier zelden eerder gespeelde diamanten stuk zelf maken de productie tot een must-see. 3 dec Eindhoven Stadsschouwburg, 4 dec Breda Chassé Theater, 6 dec Leeuwarden De Harmonie, 7 t/m 9 dec Amsterdam Stadsschouwburg.

Voorwaarts En Niet Vergeten

Jenny Arean solo, met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 3 dec Zaandam Zaantheater, 4 dec Haarlem Stadsschouwburg, 9 dec Venray De Beejekurf.

De Knecht Van Twee Meesters

In deze komedie van de achttiende-eeuwer Carlo Goldoni regisseert en speelt Aus Greidanus de knecht Truffaldino: een domme sloeber die dolgraag slim wil zijn, een even grappige als aandoenlijke clown. De bijfiguren rennen elkaar achterna over ladders en smalle richels en zo kennen we Toneelgroep De Appel weer: als de producent van vitaal en circusachtig toneel, vrolijk gekleurd maar met een toefje verdriet. T/m 9 dec Den Haag Appeltheater.

Trui

Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 3, 4 dec Zwolle Odeon, 9 dec Rotterdam Luxor.

En verder

Black Box Paul Binnerts maakte van Amos Oz' politieke liefdesroman een speels en lichtvoetig drama, met heerlijk spel van oa Gijs Scholten van Aschat en Sabri Saad el Hamus. 3, 4 dec Amsterdam Bellevue; De twintigste eeuw in duo's Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, alias Echte Mannen, spelen een satirisch en snel gemonteerd geschiedenisverhaal. 3 dec Wadway Theaterkerk, 7 dec Vught De Speeldoos; Keefman Acteur Jack Wouterse brengt een prachtige en authentieke vertolking van het tragisch-humoristische levensverhaal van de schrijver en dichter Jan Arends. 3, 4 dec Den Haag Theater aan het Spui; Company Cabareteske grotestads-ironie in musical van Stephen Sondheim, in een heldere, strakke versie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 3 dec IJmuiden Stadsschouwburg, 9 dec Roosendaal De Kring.