Selectie Muziek

Bach

The Amsterdam Baroque Choir and Orchestra geven 8 dec 20u15 in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht olv Ton Koopman een benefietconcert ten bate van de stichting Europdonor. Op het programma de cantates 1, 2 en 3 van het Weihnachtsoratosium van J.S. Bach.

Sinterklaas

Het Hoofdstadkoor, de Meisjescantorij van de Kathedraal St. Bavo in Haarlem, het Nederlands Promenade Orkest en vocale en instrumentale solisten geven een Sint Nocolaasconcert op 5 dec 14u15 in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, de stad waarvan de Sint de schutspatroon is. Op het programma staan de Missa Sancta Nicolai van Haydn, Benedicite van Ralph Vaughan Williams en Saint Nicolas van Benjamenin Britten. Bij twee hymnen uit Saint Nicolas zal het publiek worden verzocht om medewerking, terwijl de Sint zelf ongetwijfeld komt luisteren.

Jan Garbarek

De Noorse improviserende saxofonist Jan Garbarek en het beroemde, in vocale oude muziek gespecialiseerde Engelse Hilliard Ensemble, geven 6 dec 20u15 in de Rotterdamse Doelen een uitvoering van Mnemosyne, een vervolg op hun opzienbarende en populair geworden dubbel-cd Officium. Bij Mnemosyne, dat al op cd verkrijgbaar is, worden ook folk music en wereldmuziek betrokken.

Nederlandse Muziekdagen

De Nederlandse Muziekdagen, die van 9 t/m 12 dec in Utrecht plaatsvinden, beginnen 9 dec in de Geertekerk met een `luisterexpositie' van electronische muziek van Jan Boerman, die ook de twee dagen daarna nog voortduurt. De openingstijden zijn 9 en 10 dec van 12u tot 13u30 en van 17u tot 18u30; op 11 dec van 12u tot 15u en van 17u tot 20u. Meer muziek van Boerman is 9 dec 20u15 te horen in muziekcentrum Vredenburg, waar ook werken worden uitgevoerd van Van de Putte (wereldpremière van Dans le coin voor viool en electronica) en De Bondt (Grand Hotel)

Trio Cheo Hurtado

Traditionele feestmuziek uit Venezuela op twee tokkelinstrumenten (bandola en cuatro) plus maracas ('samba-ballen'). Geen keiharde salsa dus maar ontspannen 'passaje' en 'joropo' om maar een paar (dans-)stijlen te noemen. 2 dec Stadstheater Zoetermeer, 3 dec Chassé Breda, 4 dec Tropeninstituut Amsterdam, 5 dec O42 Nijmegen, 9 dec MC Den Bosch, 10 dec CC de X Leiden, 11 dec CC de Werf Geel (B), 12 dec K&W Utrecht.

Paul Motian Trio

De drummer is de formele leider maar de andere twee trekken minstens zo veel publiek: saxofonist Joe Lovano en gitarist Bill Frisell. 5 dec BIMhuis Amsterdam.

Iggy Pop

Kan het werkelijk waar zijn, dat het rock & roll-beest Iggy Pop het met op zijn nieuwe cd Avenue B wat rustiger aan doet? Zijn teksten liegen er niet minder om, vandaar dat Iggy als enige singer/songwriter van zijn jaren `60-generatie een waarschuwingssticker voor `explicit content' verdient. 4 en 5 dec Paradiso, Amsterdam.