Selectie Musea

J.H. Weissenbruch

Net als Vincent Van Gogh lapte de schilder Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) de basisregels van het juiste perspectief en de goede proporties aan zijn laars. Want alleen in de verf zelf kon een schilderij spreken. De meeste kunstenaars van de Haagse School, waar Weissenbruch ook toe behoorde, waren onmiskenbaar negentiende-eeuwse schilders; ze haalden hun inspiratie uit de zeventiende eeuw. Maar Weissenbruch schilderde al helemaal als een twintigste-eeuwer; hij verhoudt zich al met de moderne Mondriaan. In het Museum Jan Cunen in Oss is nu een prachtige expositie te zien, met veel van zijn stille en ingetogen schilderijen. Er staan nauwelijks concrete dingen op, haast geen mensen, bootje hier molentje daar, waters en oevers. En verder niets dan licht en lucht.

Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 6 februari in Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, Oss. Di t/m zo 12u30-17u30.

Hoed

Een mandje, een scheerkwast, een droogboeket of de Erasmusbrug: je kunt het zo gek niet bedenken of je blijkt het op je hoofd te kunnen zetten. De hoed is geen kwestie meer van een bol en een rand, zo blijkt op de tentoonstelling Hoed in Beweging in het Textielmuseum in Tilburg, waar een dertigtal hoofddeksels van gevestigde en aankomende hoedenmakers uit binnen- en buitenland te zien is. Sommige hoeden hebben culinaire invloeden ondergaan - ze doen denken aan een taart of bonbon - andere zijn niet meer dan een rand. De expositie heeft maar één nadeel: je mag al die leuke hoeden niet opzetten.

Hoed in beweging t/m 6 jan in het Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Internet: www.tilburg.nl/textielmuseum

Willem de Kooning

Museum Overholland heeft een unieke serie houtskool-tekeningen verworven van de Nederlands-Amerikaanse abstract-expressionist Willem de Kooning (1904-1997). De kunstenaar, die de schetsen met gesloten ogen maakte, wilde niet dat de serie na zijn dood uiteen zou vallen. Drawings with Eyes Closed uit 1966 bestaat eigenlijk uit twee reeksen: vrouwen en gekruisigde figuren. Vooral de vrouwen sluiten feilloos aan bij de thematisch identieke schilderijen die al vanaf de jaren veertig in uitbundige kleuren tot stand kwamen. Uit dunne en zwaarder aangezette houtskoollijnen, schijnbaar lukraak en in grote vaart neergezet, tekende De Kooning zijn vrouwen frontaal ten voeten uit, liggend op de buik, poserend met benen wijd, of in een abrupte beweging. Ze zien er dreigend, angstig, uitdagend of vrolijk uit.

Drawings with Eyes Closed in het kabinet Overholland t/m 9 jan in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma-zo 11-17u.

Millet

Artistiek gezien zou de Franse schilder Jean-François Millet (1814-1875) het tot verfijnd herenboer schoppen, maar als zoon van een Normandische veehouder bleef hij zijn armlastige soortgenoten altijd trouw. Een inferieure klasse, vond `beschaafd' Parijs; halve wilden, te lelijk en te dom om voor de duvel te dansen. Millets tekeningen, pastels en aquarellen, in het Van Gogh Museum in Amsterdam, laten niets van dat Parijse dédain heel: zijn zaaiers en houthakkers in houtskool en vettig krijt hebben de kracht en waardigheid van in brons gegoten verzetsstrijders. Zelfs als ze afgepeigerd voortsukkelen of even uitpuffen tussen de tarwe, suggereren ze iets onoverwinnelijks.

Tekeningen van Jean-François Millet t/m 9 jan in Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

En verder

Rembrandt Zelf t/m 9 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 9-18u. do en vr van 9-22u. Kaarten bij de grotere Post- en GWK-kantoren en bij de landelijk Bekende Voorverkoop Adressen. Telefonisch kaarten bestellen kan via de Ticket Service, tel 0900-3001250. Internet: www.theater.nl

In het Rembrandthuis is ook t/m 9 jan de expositie Rembrandts schatkamer te zien, een reconstructie van zijn verzameling prenten, beelden en dieren. Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Dag 10-17u; Hollywood - Verkleed verleden, Hollywoodkostuums uit historische kostuumfilms vergezeld door mode uit die tijd uit het Haags Gemeentemuseum t/m 19 maart in de Modegalerij van het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; Michael Raedecker: Extract t/m 9 jan in het Van Abbemuseum entracte, Vonderweg 1, Eindhoven. Di-zo 11-17u; Hollands Classicisme. Het andere gezicht van de Gouden Eeuw t/m 9 jan in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Di-za 10-17u; Van Cézanne tot Van Gogh, de collectie van Dokter Gachet t/m 5 dec in het Van Gogh Museum, Museumplein, Amsterdam. Dag 10-18u; Isaac Israels in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam t/m 9 jan. Di t/m za. 10-17u, zo 11-17u. In Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo t/m 2 jan. Di t/m zo. 10-17u; Piek, pop en poen, geld in het Nederlandse spraakgebruik t/m 31 dec in Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31.