Selectie Galerie

Marjolijn van den Assem

De nieuwe tekeningen die Marjolijn van den Assem onder de titel Jenseits bij Galerie Oele exposeert, zijn te omschrijven als wandelingen op papier. De wir-war van nerveuze lijnen vormen samen een soort plattegrond van een denkbeeldige omgeving. Zelf noemt de kunstenaar haar intuïtieve en onbevangen tekeningen seismografische weergaven van haar gemoedstoestand. T/m 18 dec. Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Stephan Balkenhol

De Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol maakt ruw afgewerkte, uit één blok hout gesneden figuren. De beelden staan voor de anonieme man of vrouw in de hedendaagse samenleving, zonder duidelijke uiterlijke kenmerken. Voor zijn tentoonstelling in Akinci heeft Balkenhol het thema `paren' (man en vrouw) uitgewerkt in sculpturen, reliëfs en een kamerscherm. T/m 18 dec. Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Dan Asher

De luchtfoto's die de Amerikaanse kunstenaar Dan Asher van Antarctica maakte, lijken nog het meest op microscopische beelden van cellen. Asher is niet geïnteresseerd in het maken van mooie natuurfoto's. Hij fotografeert de grillige ijsbergen op zo'n manier dat ze veranderen in onherkenbare abstracte composities. T/m 15 jan in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Marijke Gémessy

In de nieuwe keramische objecten van Marijke Gémessy is de invloed van haar reizen naar Turkije en Italië duidelijk zichtbaar. De vrouwenfiguren zonder hoofd herinneren aan klassiek Romeinse beelden. Gémessy maakt gebruik van traditionele glazuur- en majolicatechnieken, maar beschildert de werken met hedendaagse motieven. Ook zijn kleine lichtjes in de beelden aangebracht, die delen van de gewaden laten opgloeien. T/m 24 dec in Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag. Wo t/m za 11-17u, zo 13-17u.

En verder

Beelden van Lie van der Werff t/m 19 dec in Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; schilderijen van Bart Drost t/m 9 jan in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, Amsterdam; sculpturen van David Powell t/m 23 dec in Another Place, Planciusstraat 9A, Amsterdam; foto's en video's van Saskia Janssen bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; werken op papier van Otto Hetterscheid t/m 30 dec in Galerie ProMemoria, Grote Kerkhof 24, Deventer; foto's van Lili Almog t/m 31 dec in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; schilderijen van Nelleke Scharroo t/m 17 dec in de LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden; schilderijen van Edoardo Arroyo, Miquel Barcelo en Antonio Saura t/m 20 dec in Galerie Delta, Oude Binnenweg 113, Rotterdam; schilderijen van Margo van Berkum en Van der Vegt t/m 24 dec in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht; schilderijen van Jeroen Henneman t/m 2 jan in Galerie Bleijenberg, Touwbaan 1, Leiderdorp.