Schade aan Elgin Marbles erkend

Het British Museum in Londen heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat tijdens een schoonmaakbeurt onherstelbare schade is aangericht aan de Elgin Marbles, fragmenten van het Atheense Parthenon, sinds 1817 in bezit van het museum. Het gaat om 40 procent van de sculpturen die in de jaren 1937 en '38 met beitels en burijnen zijn bewerkt om het patina te verwijderen en de oorspronkelijke lichte tint marmer terug te krijgen. Dit verklaarde Ian Jenkins, hoofdconservator van de afdeling Romeinse en Griekse oudheid van het museum, op een bijeenkomst in Londen, die het British Museum in het kader van de Elgin Marbles organiseert. Jenkins veroordeelde de bewerking, maar als de beelden op de Acropolis zouden zijn gebleven hadden ze volgens hem meer onder de zure regen geleden. (AFP)