Muziek meer gezocht op Internet dan seks

De truc om het woord sex, of seks, in je website te verwerken om daarmee zoveel mogelijk bezoekers te trekken, zou de komende eeuw wel eens niet meer kunnen werken. De afgelopen maand was seks voor het eerst niet meer de meest gezocht term op Internet, maar zochten Internetters vooral naar muziek op het net.

Dat blijkt uit de gisteren uitgekomen top-tien van meest populaire zoektermen op Internet, die Searchterms.com maandelijks publiceert op basis van de meest gezochte woorden via zoekmachines als Altavista.com en Yahoo.com en Hotbot. In november werd er vooral gezocht naar MP3, de term voor de technologie om zelf muziek van Internet te downloaden.

De top-tien maakt duidelijk dat, ondanks protesten van de muziekindustrie, het downloaden van muziek en het daarmee zelf maken van cd's, een grote vlucht heeft genomen. Grote platenlabels vrezen de teloorgang van de muziekindustrie door piraterij (via Internet wordt muziek zonder betaling van rechten aangeboden) en het feit dat steeds meer bands en platenwinkels hun muziek slechts via Internet aanbieden. Zo bood popster David Bowie onlangs zijn nieuwe cd goedkoper en met één extra nummer aan via zijn website en maakte platenlabel EMI onlangs bekend ook muziek via Internet te gaan verkopen. Ook nieuw is een website Net4Music waar bladmuziek kan worden gekocht. Voor de muziekliefhebber is muziek via Internet veelal goedkoper omdat er niet voor distributie hoeft worden betaald. De artiesten maken gebruik van het Net omdat zij geen rechten betalen aan platenlabels.

Makers van sites hoeven overigens niet bang te zijn dat bezoekers nu niet meer op hun site komen: het woord seks staat nog steeds nummer twee in de lijst, en woorden als porno, free sex, erotica en naked komen ook nog steeds in de top-25 voor. Verder wordt er veel naar Hotmail (gratis e-mail), de zoekmachine Yahoo en popidool Britney Spears gezocht – zij komen allen in de top-tien van Searchterms.com voor.

top 10 www.searchterms.com