LALO SCHIFRIN

Bombastische filmmuziek, mierzoete ballads, virtuoze pianosolo's en aanstekelijke dansritmes: Lalo Schifrin is een man van velerlei kunne. Dankzij de Talkin' Verve-serie van platenlabel Verve, zijn de vele gezichten van de pianist, arrangeur, componist en bandleider, nu eens gevat op één overzichts-cd. Met zijn digitaal opgepoetste opnames, waarvan er een aantal nooit eerder is verschenen op cd, is dit plaatje een prima introductie in Schifrins veelkleurige oeuvre.

Wat is sy naam, mammie?

Nummers als Slaughter on tenth avenue liggen het makkelijkst in het gehoor; ze maken deel uit van het omvangrijke repertoire dat Schifrin schreef voor de Hollywood-studio's en waarvan het themanummer van Mission: Impossible ongetwijfeld het bekendste is. Maar naast deze gepolijste bombast, schreef en arrangeerde Schifrin ook samba's, bossa nova en rumba's, waar zijn Argentijnse herkomst in doorschemert. Dat neemt overigens niet weg dat de bandleider zich even gemakkelijk bezondigde aan plastic exotica als The fakir, waarin de gestroomlijnde orkestpartijen zijn overgoten met een oosters sausje. Onvervalste loungemuziek en een hybride tussen jazz en klassiek maken het klankenpalet compleet. Hoewel Schifrins muziek makkelijk af te doen is als kunstmatig, opgeklopt of zelfs `campy', spreekt er uit deze Talkin' Verve-cd een onweerspreekbare vitaliteit. Of je nu wilt of niet, meeneuriën zal je.

Lalo Schifrin: Talkin' Verve (Verve, 547185-2). Distr. Universal.