KRANTENSTRIPS

Lance is liever lui dan moe, Al is naïef, Rölf is ijdel en Lars is de verstandigste van het stel, maar verder lijken ze ontzettend veel op elkaar: de broertjes Fusco die nooit verlegen schijnen te zitten om het geestige of sarcastische weerwoord dat de gemiddelde mens meestal pas 's avonds laat in bed te binnen schiet.

Het alledaagse leven van de vier vrijgezellen die samen een huis delen in Newark, New Jersey (het leukste wat die buurt heeft voortgebracht sinds Frank Sinatra volgens de kritieken), wordt sinds 1989 door een groep zeer trouwe liefhebbers in ongeveer honderd Amerikaanse kranten gevolgd. Tekenaar van The Fusco Brothers is J.C. Duffy, een dertiger die zijn carrière begon als succesrijke ontwerper van wenskaarten. Huisgenoot van de Fusco Brothers is de gevoelige bastaardhond Axel, die zich verbeeldt dat hij een wolverine (veelvraat) is en die erop staat gelijkwaardig behandeld te worden.

De broers - en Axel - kijken met een half oog naar de televisie, liggen languit op de bank met Proust of een stripblad of plunderen de ijskast waarbij ze met elkaar converseren in een hilarische samenspraak die bol staat van de woordspelingen, dubbelzinnigheden en originele variaties op vaste uitdrukkingen. Van tijd tot tijd bezoeken de maffe vrijgezellen een bar, waar hun amusante, maar onhandige pogingen om met het andere geslacht in contact te komen weinig succes opleveren. Lance heeft een zeer losse lat-relatie met Gloria, een zelfbewuste feministe die hem regelmatig haar huis uitgooit, bijvoorbeeld omdat hij te veel vrouw-onvriendelijke opmerkingen maakt. (Lance, verontwaardigd thuiskomend tegen Lars: ,,Ik begrijp er niks van.'' Lars: ,,Welke opmerking deed de deur dicht?'' Lance: ,,Broad daylight'').

The Fusco Brothers zijn getekend in klare lijnen, het decor wordt meestal summier gehouden. De hoofden zijn vaak in close-up, waarbij Duffy ook en profil de gezichten twee ogen geeft, als een soort Picasso van de strip. Deze stijl past goed bij de omvangrijke tekstballonnen die de strip moeten dragen.

In The Fusco Brothers wordt het genre zelf nogal eens op de hak genomen. Een overvaller sist tegen Rölf: ,,Oké, geef op die portemonnee en haal geen geintjes uit.'' Rölf: ,,Maar dit is een komische strip, men verwacht dat ik geintjes maak.'' De overvaller: ,,Ik heb de strip gezien, maat... geloof me, niemand zal het verschil merken.''

J.C. Duffy maakt naast de strip regelmatig illustraties voor Esquire en de TV Guide.

The Fusco Brothers op internet: www.uexpress.com/ups/comics/fu Tekst Dik Rondeltap. Dit is de laatste aflevering van een korte serie over krantenstrips.