Koers TPG schiet omhoog na geruchten

TNT Post Groep (TPG) sprong er vanochtend uit op de Amsterdamse effectenbeurs. Het post- en koeriersbedrijf wordt genoemd als mogelijke partner voor Ierse Post.

De koers kreeg bovendien een impuls door het gerucht dat de Amerikaanse branchegenoot UPS op overnamepad gaat met het geld dat het onlangs bij de beursgang ophaalde. TPG was daardoor vanochtend de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het fonds noteerde op het hoogtepunt een winst van ruim 5 procent en steeg 1,86 euro naar 27,23.

Ook de AEX zat in de lift. De index steeg bij redelijke omzetten 4,93 punten naar 607,50. Het Damrak volgde daarmee de positieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Daar boekte Wall Street na drie dagen van verliezen weer winst, mede ingegeven door gunstige cijfers over de Amerikaanse economie. De AEX profiteerde echter vooral van de koersstijgingen van fondsen die zwaar in de index meewegen, zoals Koninklijk Olie en ING. De `Olies' dikten 68 eurocent aan op 58,43. ING stond vanaf de opening op winst en noteerde rond het middaguur een plus van 23 eurocent op 56,79.

De andere financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. ABN Amro stond op een verlies van 15 eurocent en zakte naar 24,07 euro. Aegon, dat direct na opening een verlies noteerde, steeg later met 5 eurodubbeltjes naar 89,50. ASR verloor 70 eurocent op 58,20. Fortis steeg 7 eurocent en ging naar 33,73 euro.

Een andere opmerkelijke stijger onder de hoofdfondsen was Corus, het na de fusie van Hoogovens en British Steel gevormde staal- en alluminiumbedrijf. De koers van Corus steeg vanochtend in Amsterdam met ruim zes procent naar 2,08 euro. Analisten hadden geen verklaring voor de plotselinge stijging. Of het zou moeten zijn dat Corus heeft besloten de productie van lange staalproducten als betonstaal in IJmuiden op te heffen, hetgeen onder de werknemers tot arbeidsonrust leidde in de vorm van werkonderbrekingen. De bonden hebben de directie van Corus tot 12 januari de tijd gegeven hun plannen te herzien. Anders volgen acties. De uitgevers gingen omhoog. Bij Reed Elsevier kwam dat omdat beleggers al enkele dagen vooruitlopen op mogelijk nieuwe feiten die topman Davis volgende week bekend zal maken. Elsevier ging 22 eurocent omhoog naar 10,29 en noteerde daarmee een plus van ruim 3 procent. VNU verdiende 60 eurocent op 40,33. Wolters Kluwer ging 1,13 euro omhoog naar 30,85.

Gisteren kwam uitzendbedrijf Content in het nieuws door een voorkenniszaak. Maar dat raakte de koers van het Belgische moederbedrijf Creyf's nauwelijks. Net als gisteren de koers van Creyf's niet van zijn plaats.

Detacheerder Brunel verloor een eurostuiver en zakte naar 9,20. Het fonds kreeg gisteren een afstraffing omdat het voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing gaf waarop de koers 12 procent zakte.