Kinderagenda

Paren

Sinterklaas hoort bij Zwarte Piet en een kop bij een schotel. Als je goed nadenkt kan je nog wel honderden dingen verzinnen die bij elkaar passen. In het pas gerestaureerde Centraal Museum in Utrecht hebben ze op de expositie Vreemde Stellen allerlei (kunst)voorwerpen bij elkaar gezocht die op de een of andere manier bij elkaar horen. De meeste musea hebben depots (een soort kelders) waar duizenden kunstwerken bewaard worden en omdat het museum toch anderhalf jaar gesloten was door een verbouwing konden ze mooi kiezen uit al die schilderijen, beelden, sieraden, meubels en zilver. Soms ligt de combinatie voor de hand, zoals een schilderij met cirkels, appels en kokosnoten en ernaast liggen dan kanonskogels. Maar een beetje eng is een oude rolstoel met een oude schoen samen met een nepbeen en sokophouder. En mocht je er niet uitkomen; bij binnenkomst word je ontvangen door een verteller/rondleider. Hij neemt je mee langs alle kunstwerken en legt ook uit wat er nog meer te doen is in Kids Centraal. Zo is er op zolder een glooiend landschap met daarin tentjes, waar je computers staan met interactieve programma's en zo kan je met Karel Kwast en Het Avontuur van de Kunstkop de levensloop van een kunstwerk volgen. Maar ook kan je zelf een kamer inrichten in het interactieve zeventiende eeuwse poppenhuis of met het buitenaardse wezen Futurella meevliegen op haar vlucht door de Utrechtse geschiedenis. En heb je nog niet genoeg kunstschatten gezien, dan kan je altijd nog naar de kast met losse kisten, laatjes, deurtjes, voel- en kijkgaten. Kids Centraal is voor (losse) kinderen van 6 t/m 12 jaar, maar ook voor groepen schoolkinderen en kinderpartijen.

*Kids Centraal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in het Centraal Museum, Lange Nieuwstraat 38/Nieuwegracht 63, Utrecht. Toegang ƒ7,50. Open di t/m zo van 11-17u. Inl 030-2362362.

Geachte heer/mevrouw

In Nederland worden elke dag wel 22 miljoen brieven verstuurd en zo tegen Kerstmis worden dat er nog vele miljoenen meer. Heb je je wel eens afgevraagd wat er allemaal met een brief gebeurt als die is geschreven? De tentoonstelling Lieve Oma, geachte heer/Mevrouw in het Museum voor Communicatie laat dat allemaal zien. Vanaf de 17de eeuw, toen een lopende bode drie weken onderweg was om soms maar één brief te bezorgen, tot nu. Met allerlei computerspellen (voor kinderen vanaf 7 jaar) is de weg van een brief goed te volgen, kan post worden gesorteerd, zelfs in een schuddende treinwagon, kunnen er brieven worden geschreven met een ganzenveer, kun je een dagje meelopen met een postbode en post vervoeren met verschillende transportmiddelen. Je hoort in het museum een schip voorbijvaren en je ruikt de kolen van een stoomtrein. Ook is er een soort speurtocht, waarbij een familie wordt gevolgd die al eeuwenlang in de post zit.

*Lieve Oma, Geachte Heer/Mevrouw, een tentoonstelling over de weg van een brief in het Museum voor Communicatie (voorheen PTT Museum), Zeestraat 80-82, Den Haag. Toegang kinderen van 4 t/m 15 jaar ƒ6, daarboven ƒ7,50. Inl 070-3307500, fax 070-3608926.

Paradiso

Zondag 5 december meert de stoomboot van Sinterklaas aan achter Paradiso. Terwijl iedereen staat te wachten draait dj Es-D zijn favoriete nummer voor kinderen. Boven in de kleine zaal zijn allerlei workshops, er is een knutselhoek, een boekenhoek en een Kids Aerobic Workout.

*Kids go to Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam op 5 dec vanaf 13u30. Toegang ƒ7,50. Inl 020-6264521.

Dieren

De dieren van Safari Beekse Bergen zetten dit weekend speciaal voor Sinterklaas hun schoen, of beter hun poot of hoef. Kinderen die een Sinterklaascadeautje voor de dieren meenemen, mogen onder begeleiding van een volwassene gratis het park binnen. Tijdens de rondleidingen in de safaribussen zal vooral worden gekeken naar de `schoenen' oftewel hoeven en poten van dieren, want die zijn natuurlijk heel belangrijk en aangepast aan de natuurlijke leefomgeving van het dier. Zo heeft een jachtluipaard altijd uitstaande nagels en dat zorgt weer voor een goede grip als hij een sprintje trekt van soms wel 80 km per uur. Wie ook geen Nikes nodig heeft, is een olifant. Ondanks zijn kolossale afmetingen weet hij het gewicht goed te verdelen over zijn vier poten. Hoewel Sint Nicolaas en Zwarte Piet het dit weekend natuurlijk heel druk hebben, proberen ze zondag 5 december van 15u30 tot 16u30 het park toch ook een bezoekje te brengen.

*De dieren van Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek zetten hun schoen op 4 en 5 dec van 10-16u. kinderen met een Sinterklaascadeautje voor dieren mogen gratis naar binnen, volwassenen betalen ƒ16 p.p. Sint en Piet komen 5 dec van 15u30-16u30. Inl 013-5360035.

Ontbijt

Janna Julia is een meisje dat als er ruzie is zich terugtrekt op zolder. Daar staat een blauwe stoel en samen met eend, beer en haar pop beleeft ze allerlei avonturen. Pas als er geroepen wordt, weet ze dat de ruzie over is en tot die tijd blijft ze boven. Over De Blauwe Stoel, de Ruziestoel gaat het boek van Imme Dros met prenten van Harrie Geelen en zeven kunstenaars hebben nu hun eigen ruziestoel gemaakt, die nu in het Stedelijk Museum Het Prinsenhof staan.

*Zeven kunstenaars maakten hun eigen versie van de De Blauwe Stoel, de Ruziestoel t/m 5 maart in Stedelijk Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Open di t/m za 10-17u, zo 13-17u. Toegang voor kinderen tot 12 jaar gratis, van 12-16 jaar ƒ2,50 daarboven ƒ5. Inl 015-2602357.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u richten aan de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker