Jodie Foster speelt de rol van Leni Riefenstahl

Jodie Foster wil de hoofdrol spelen in een film over Leni Riefenstahl, de omstreden Duitse cineaste die zich in dienst stelde van de propagandamachine van Adolf Hitler. Riefenstahl, een vriendin van de Duitse dictator, maakte in 1934 Triumph des Willens, een met tientallen camera's opgenomen documentaire van het partijcongres in Neurenberg van Hitlers NSDAP.

In 1936 maakte zij de officiële film over de Olympische Spelen in Berlijn. De inmiddels 97-jarige Riefenstahl zat na de Tweede Wereldoorlog enkele jaren in de cel wegens haar medewerking aan de nazi-propaganda. Volgens Foster ,,is er geen andere vrouw in de 20e eeuw die tegelijkertijd zo is bewonderd en zo is verfoeid''. Volgens de 37-jarige Amerikaanse actrice is Riefenstahl ,,misschien een van de grootste filmmakers aller tijden, en toch zal haar naam voor altijd worden verbonden met de verschrikkingen met nazi-Duitsland''.

De Duitse filmproductiemaatschappij Die Münchner Odeon Film AG en Duitse filmproducent Thomas Schühly hebben onlangs de rechten voor de verfilming van Riefenstahls memoires gekregen. (Rtr)