Internationaal

LONDEN

De meeste Europese beurzen noteerden vanochtend licht hoger in navolging van Wall Street gisteravond. In Londen steeg de FTSE-index van de honderd belangrijkste fondsen met 30 punten tot 6.676 punten. Opvallende daler was het farmaceutische concern AstraZeneca dat 2 procent moest inleveren. Het bedrijf gaat zijn afdeling `agri' (bestrijdingsmiddelen) samenvoegen met dezelfde afdeling van het Zwitserse Novartis. Tot de stijgers behoorden de telecomconcerns British Telecom (plus 5 procent) en Vodafone (plus 2 procent).

FRANKFURT

In Frankfurt steeg de koers van technologieconcern Siemens met ongeveer 5 procent na bekendmaking van een winststijging van 37 procent over het afgelopen boekjaar. De DAX-index leverde tien punten in op 5.924.

PARIJS

De Franse CAC-40-index daalde vanochtend met 40 punten naar 5.341, na winstnemingen in het grootste fonds van de index, France Telecom. Het telecombedrijf was maandag tot een recordhoogte gestegen van 121,10 euro, maar moest vanochtend terug naar een koers van 113,30 euro. Het detailhandelsconcern Carrefour verloor 4 procent aan waarde, deels door een grote transactie van 10 miljoen aandelen, deels door zorgen over problemen in Brussel rond de aangekondigde fusie met Promodès.

NEW YORK

De Dow-Jonesindex in New York sloot gisteravond met een winst van 121 punten op 10.998. Belangrijkste stijgers waren het conglomeraat General Electric, in beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, en Exxon-Mobil, dat na goedkeuring van de fusie het grootste olieconcern ter wereld is geworden.

General Electric profiteerde van een koopadvies van de zakenbank Salomon Smith Barney en boekte een koerswinst van ongeveer 4,5 dollar op 134,5 dollar. Exxon-Mobil klom met ruim 3 dollar naar 82,5 dollar op de eerste dag dat het gefuseerde bedrijf op de beurs te verhandelen was. De beursstemming was positief na bekendmaking van een meevallend indexcijfer over de Amerikaanse productie.

TOKIO

De meeste beurzen in Azië boekten vandaag winst. Alleen de Koreaanse beurs in Seoul daalde met ruim 3 procent door een groot aanbod in telecom-aandelen. De graadmeter op de beurs in Tokio, de Nikkei-index van 225 fondsen, won 18 punten ofwel 0,1 procent en sloot op een stand van 18,514 punten. De winst kwam pas tot stand aan het einde van de handel. Aanvankelijk drukten winstnemingen in technologiefondsen, die de afgelopen dagen sterk in waarde stegen, de index naar beneden. In Hongkong steeg de Hang-Sengindex met 181 punten (1,2 procent) tot 15.603 punten.