Hier & Daar

Jubileumveiling

In het Oude Stadhuis van Den Haag worden op di 7 dec bij Glerum Auctioneers ruim driehonderd werken uit de `Haagse Kunst 1850-1990' geveild. Van Mesdag tot Nol Kroes en van Antzenius tot Aat Verhoog.

*Veiling `Haagse Kunst 1850-1990', Oude Stadhuis Javastraat 26 Den Haag. Kijkdagen 3 dec t/m 6 dec 10-16u. Veiling 7 dec vanaf 14u

City Safari

Vanaf vandaag is het mogelijk om in Rotterdam een City Safari te boeken via de Kunst & Cultuurbalie van de ANWB/VVV Rotterdam. De safari biedt een kijkje in de verschillende culturen die de stad rijk is. Er zijn drie ontdekkingstochten: verrijkende bezoeken, bijzondere ontmoetingen en culinaire ontdekkingen. De tocht kan langs gezinnen thuis, een moskee, een truckerscafé of een tattoo-shop voeren.

*De city-safaris's kosten ƒ65 inclusief `versnaperingen en verrassingen' en zijn steeds verschillend. Inl. 010-4361458

Christmas Fair

Van di 7 t/m zo 12 dec staat de Pieterskerk in Leiden in het teken van The Merry Christmas Fair. In de kerk zijn tachtig winkeltjes te vinden vol kerstspullen. Van kerstdecoratie tot antiek, van sieraden tot cosmetica. Kerstliederen worden gezongen door het Leids Studentenkoor. Tevens zijn er workshops, proeverijen en (kook)demonstraties.

*Merry Christmas Fair, Pieterskerk, Pieterskerkplein, Leiden. 7 t/m 12 dec. Open: di-zo 10-18u, toegang ƒ17,50.

Honderd voorwerpen

T/m 29 jan 2000 worden in de Gemeentebibliotheek te Utrecht `de 100 nuttigste, vermakelijkste, handigste en verschrikkelijkste vindingen van de afgelopen eeuw' tentoongesteld. De expositie is vormgegeven door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Enkele van de tijdsbepalende voorwerpen: de paperclip, de baseballcap, de jukebox en een tank.

*100 Voorwerpen van deze eeuw. Gemeentebibliotheek Utrecht, Oudegracht 167, Utrecht. Open: ma 13-21u, di/wo/vr 11-18u, do 11-21u, za 10-14u. Gratis. Inl: 030-2861800.

IJsbaan

Tot en met 15 jan 2000 is het Spuiplein in Den Haag veranderd in een `ijsplein'. De belangrijkste toevoeging betreft een ijsbaan. Winterse consumpties kunnen worden gedronken in het aanliggende chalet. Er worden de komende weken verschilllende evenementen op ijs georgaiseerd. De eerste is op 5 dec: `de Glitterclub on ice'.

*IJsplein, Spuiplein, Den Haag. Open: ma-do 10-22u, vr en za 10-24u en zo 11-22u. Toegang: ƒ9,50, kinderen t/m 13 jr ƒ6,50.

Bestek

In het Hilton hotel Amsterdam is t/m 3 jan een expositie te zien over tafelbestekken uit deze eeuw. Van rijkelijke versierde messen en vorken uit de Jugendstil tot minimalistische bestekken uit de tweede helft van deze eeuw. de expositie was eerder te zien bij Casanu in Bennebroek.

*Posate, Hilton hotel, Apollolaan 138, Amsterdam. Inl 070-3644342