Grote fusie in chemicaliën landbouw

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis en het Brits-Zweedse AstraZeneca brengen hun productie van chemische middelen voor gewasbescherming onder in een nieuw bedrijf. Het wordt de grootste producent van landbouwchemicaliën ter wereld met een omzet van 7,9 miljard dollar.

Dat hebben de twee concerns vanochtend bekendgemaakt. De nieuwe joint venture krijgt de naam Syngenta en krijgt een hoofdkantoor in Bazel. Syngenta is de eerste onderneming ter wereld die zich alleen met zogenoemde agribusiness bezighoudt en krijgt in de landbouwchemicaliën een marktaandeel van 22,4 procent.

De nieuwe onderneming, die een eigen beursnotering krijgt, zal ook de zaadactiviteiten van Novartis overnemen. In die branche wordt Syngenta het op twee na grootste bedrijf ter wereld. De leiding van Syngenta komt in handen van Michael Pragnelli, op het ogenblik nog bestuursvoorzitter van Zeneca Agrochemicals.

De aandeelhouders van Novartis krijgen 61 procent van het nieuwe concern in handen. De rest is weggelegd voor de aandeelhouders van AstraZeneca. De bundeling kan besparingen van 525 miljoen dollar opleveren, maar gaat in de eerste drie jaar wel ten koste van 3.000 arbeidsplaatsen.

De twee concerns wilden al langer van hun agrobusiness af. Nu ze hebben besloten deze activiteiten te bundelen, kan er volgens analisten een kettingreactie ontstaan in de sector. Veel bedrijven die in de farmacie en de landbouwchemicaliën zitten, overwegen de laatstgenoemde activiteiten af te stoten omdat ze in de farmacie veel meer kunnen verdienen. Novartis en AstraZenica laten eerdere plannen om binnen hun concerns een divisie `life-science' te vormen, waarin het onderzoek voor zowel de geneesmiddelen als de agrisector zou worden ondergebracht, nu varen.

In de kring van analisten wordt gespeculeerd dat American Home Products (AHP) zijn landbouwchemie zal gaan verkopen. Het Duitse BASF zou daar belangstelling voor hebben. Bayer (Duitsland) en DuPont (Verenigde Staten) zouden in de carrousel kunnen meedraaien, evenals het Amerikaanse Monsanto, waar landbouwchemicaliën een kernactiviteit is. De concurrentie-autoriteiten zullen de concentratie-ontwikkelingen nauwgezet volgen. De wereldmarkt voor landbouwchemie is voor 80 procent in handen van negen concerns. De nieuwe fusie die Novartis en AstraZenica willen, zal ook aan de kartelregels worden getoetst. (DPA/ANP)