Geld voor tramtunnel in ruil voor tolproef

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) is bereid de financiële tegenvallers bij de bouw van de Haagse tramtunnel te compenseren, mits Den Haag instemt met een proef voor rekeningrijden. Dit heeft zij gisteren verklaard. Het college van B en W in Den Haag wil nog niet op de suggestie van Netelenbos reageren. De gemeenteraad is verontwaardigd over haar voorstel.

Gisteren werd bekend dat de bouw van de tramtunnel met enkele jaren is vertraagd door lekkages. De extra kosten bedragen vijftig à negentig miljoen gulden.

Het CDA in de Haagse gemeenteraad vindt de uitspraken ,,een vorm van politieke chantage'' CDA-raadslid M. Smits: ,,Geen enkele grote gemeente zit te wachten op rekeningrijden. Iedere gemeente zou dus gelijke kansen moeten krijgen.'' De PvdA vindt dat rekeningrijden en de financiële problemen rond de tramtunnel uit elkaar moeten worden gehouden. ,,Ik zie geen verband tussen onze problemen en die van de minister'', aldus fractievoorzitter A. Hilhorst. De VVD noemt het idee van de minister ,,geen sterk bod''. Volgens raadslid P. Smit geeft de minister hiermee aan dat de inhoudelijke argumenten voor rekeningrijden zijn uitgeput. ,,Het is niet charmant dat minister Netelenbos op deze manier misbruik maakt van de situatie. Toch zijn we er ons van bewust dat we nu de onderliggende partij zijn, dus misschien moeten we toch met eens met elkaar rond de tafel zitten'', aldus Smit. GroenLinks is voorstander van rekeningrijden, maar vindt het idee van Netelenbos ,,dicht tegen chantage aanliggen''.

GroenLinks vindt dat VVD-wethouder H. Meijer tijdelijk de leiding van het tramtunnelproject moet afstaan aan zijn collega P. Noordanus (PvdA).