FILMS

Ça commence aujourd'hui

Lyrisch en boos pamflet van Bertrand Tavernier bewijst eer aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een van god vergeten Noord-Franse mijnstreek. Tegen de klippen van bureaucratie en kinderverwaarlozing op blijft een onderwijzer (Philippe Torreton) strijden om zijn kinderen aan een beter bestaan te helpen. De authentieke inhoud kreeg een geraffineerde vormgeving. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Haag: Babylon.

Celebrity

Door de Woody Allen-imitatie van Kenneth Branagh als nerveus, gemankeerd romanschrijver en journalist die in een premature midlife crisis zijn vrouw verlaat, is dit niet Allens beste film. Toch wordt Amerika's toenemende, ziekelijke obsessie met roem geestig in kaart gebracht, waarbij aandoenlijk aanstellerig gedrag vooral in de entourage te zien is, op de bekende premières, openingen en etentjes. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Babylon. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City/Movies.

Do not disturb

De zesde en beste productie van Dick Maas is een Engelstalige actiefilm met een Hitchcock-intrige: jeugdige Amerikaanse toeriste doolt als buitenstaander door gevaarlijk gebied, namelijk het stripachtig perverse labyrint van Amsterdam. Adembenemende achtervolgingen, maar ook zwarte humor, elegante camerabewegingen en onberispelijke acteurs. Amsterdam: City, Het Ketelhuis. Den Haag: Pathé Scheveningen. Rotterdam: Lumière. Wijchen: Cinema Roma.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amsterdam: Desmet. Breda: Chassé. Delft: Filmhuis Lumen. Dordrecht: Filmhuis Cinode.

En verder

After Life Groningen: Poelestraat; Analyze This Amsterdam: Tuschinski; Eyes Wide Shut Amsterdam: The Movies. Gouda: Filmhuis Gouda; Existenz Emmeloord: 't Voorhuys; Festen Amsterdam: The Movies. Apeldoorn: Gigant. Groningen: Poelestraat. Utrecht: 't Hoogt; Golden Earring: don't stop the show Amersfoort: De Lieve Vrouw; Happiness Amsterdam: Desmet. Delft: Filmhuis Lumen. Enschede: Alhambra, Concordia Cinema. Groningen: Poelestraat. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver; Hideous Kinky Amersfoort: De Lieve Vrouw. Breda: Chassé. Helmond: Filmhuis Helmond; La vie rêvée des Anges Hoofddorp: De Meerse. Vlissingen: Cine City; The Making of a New Empire Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster; The Opposite of Sex Den Bosch: Jeroen. Utrecht: Springhaver. Zaandam: De Fabriek.