ER STAAT EEN PAARD BIJ SHINOK

Shinok is een restaurant in Moskou dat op een speciale manier klanten lokt. Het restaurant is omgetoverd tot een boerderij. Onder de op het plafond geschilderde hemel zit de boerin te breien. Ze verzorgt ook de levende have: rondlopende kippen, een leuk geitje en een echt paard. Af en toe worden de dieren uitgelaten. Er is dan ook een lift ter grootte van een paard. Elke ochtend daalt een ober met geit en paard naar beneden en laat ze uit. Vraag je aan een Rus die van het bestaan van dit restaurant niets afweet naar de dichtstbijzijnde shinok, dan kijkt hij je verbijsterd aan. Shinok is een oud `Gogol-woord' dat in onbruik is geraakt en zoiets als taveerne of herberg betekent. Het adres is: Ulitsa 1905, goda nr. 2 (Straat van het jaar 1905). Het dichtstbijzijnde metrostation heeft dezelfde naam. Telefoon: 095 (Moskou) - 2550204 of 2550888.

Vandaag een recept voor 4 personen voor een Georgisch gerecht. De met walnoten, kruiden en bleekselderij gevulde aubergines worden koud gegeten. De vermelde granaatappelpitjes zijn te vinden in winkels waar producten uit India worden verkocht.

Bereiding: snijd de steel van de aubergines. Snijd ze in de lengte doormidden en bestrooi het vruchtvlees met zout. Laat ze 30 minuten staan en dep ze dan droog. Bak de hier en daar met een vork ingeprikte aubergines in de olie ongeveer 15 minuten tot ze zacht zijn. Draai ze af en toe om. Laat ze afkoelen. Maal met behulp van een keukenmachine de walnoten tot grove kruimels. Doe ze in een kom en roer de ui, selderij, knoflook, paprika, azijn er door. Breng op smaak met zout en peper. Hol de aubergines met een lepel uit. Het vruchtvlees wordt voor iets anders gebruikt (raadpleeg voor auberginekaviaar het derde NRC Handelsblad Kookboek). Vul de aubergines met het walnoten mengsel. Leg ze in een schaal afgedekt met huishoudfolie. Zet de aubergines enkele uren in de koelkast. Garneer ze voor het opdienen met koriander en granaatappelpitten.