Emigranten niet veilig voor fiscus

Geëmigreerde boeren met belastingschuld zijn door hun vertrek uit het land niet veilig voor de fiscus. Dat geldt met name voor Nederlandse agrariërs die zijn vertrokken naar Canada.

Krachtens een wijziging van het belastingverdrag met Canada die eerder dit jaar is ingegaan, kan de belastingschuld via de Canadese autoriteiten worden geïnd. Omdat die inning lang kan duren, lopen emigranten die in Nederland komen bovendien de kans dat ze door de belastingdienst worden gegijzeld. Gijzeling dreigt met name voor 92 boeren die vóór oktober 1997 naar Canada zijn vertrokken met achterlating van een schuld van 36 miljoen gulden. Die schulden ontstonden vooral doordat zij de belasting over de opbrengst van hun verkochte bezittingen in Nederland (boerderij, grond en eventuele veestapel) niet voldeden. (ANP)