Den Bosch terug naar Calimero-imago

Routiniers als Arnold Scholten, Fred van der Hoorn en Harry van der Laan als leermeesters en begeleiders van de jonge spelers. Martin Koopman als dirigent. Het leverde Den Bosch de titel op in de eerste divisie. Maar het recept lijkt niet geschikt voor de eredivisie. Na een 2-0 thuisnederlaag, gisteren tegen Heerenveen, staat Den Bosch met 6 punten op laatste plaats in de hoogste afdeling. Dertien doelpunten voor, 42 tegen.

Voor 4.213 toeschouwers in het winderige stadion van Den Bosch – achter de doelen staan geen tribunes maar is slechts een dijkje van gras – spelen beide ploegen een belabberde wedstrijd. Met een minimale inspanning en zonder dat de Friezen ooit in de problemen komen pakken ze de overwinning. Nurmela scoort in de 33ste minuut de 0-1, Pahlplatz bepaalt vijf minuten voor tijd de einduitslag op 0-2. Dat waren meteen alle hoogtepunten van de wedstrijd. ,,We speelden ver onder ons niveau'', stelt Heerenveen-trainer De Haan. ,,Maar goed, we hebben drie punten.'' Den Bosch-trainer Martin Koopman heeft na afloop toch ,,een goed gevoel ondanks de nederlaag''. ,,We hebben gegeven wat we hebben. De moraal en de sfeer zijn grandioos. We voetballen leuk mee maar we scoren niet. Het wachten is op de ommekeer.''

In het spelershome van FC Den Bosch is de stemming na afloop bedrukt. Henk Vos die aan het begin van het seizoen er voor had gekozen om van Feyenoord naar Den Bosch te gaan had niet verwacht nu onderaan te staan. ,,Je moet een beetje geluk hebben. Ik kan ook niet in mijn eentje de voorzetten geven en ze erin schieten. Natuurlijk denk ik wel eens: wat doe ik hier? We moeten verder'', zegt Vos.

Vlak bij hem zit een licht aangeslagen Arnold Scholten. Vorig jaar vond hij met zijn oud-collega's als Van der Hoorn en Van Grinsven (nu assistent-trainer) met wie hij medio jaren tachtig in de subtop van de eredivisie speelde - het plezier in het voetbal bij Den Bosch terug. De glimlach is nu verdwenen. Scholten: ,,Ons voetbal is gebaseerd op toeval. Vorig jaar hebben we het goed gedaan. Nu gaat het minder. De stress sluipt meer en meer in de ploeg. Ik haal in principe mijn plezier in het leven uit het voetballen. Tja, dat is nu moeilijk. Dat vreet aan me. De club had ambities genoeg. Maar er is niet genoeg geïnvesteerd en het stadion waarin we spelen is eredivisie onwaardig. Het gaat allemaal te langzaam.''

Aan ambitie geen gebrek bij Den Bosch-voorzitter Jan Schouten. De markante zakenman werd in 1994 voorzitter van de club die destijds op de laatste plaats in de eerste divisie stond en financieel op sterven na dood was. De flamboyante Schouten wilde af van het `Calimero'-imago en stippelde een toekomstplan uit. Na het kampioenschap van vorig jaar in de eerste divisie zou dat volgens hem vervolgens dit jaar moeten resulteren in een ,,twaalfde of dertiende plaats''. Daarna moet worden doorgestoten naar plaats zes.

Ondertussen wordt het onrustiger bij Den Bosch. Trainer Koopman wil zo snel mogelijk versterkingen. Manager voetbalzaken Bert Ruijsch is volgens de clubleiding deze week ,,vervroegd met vakantie gegaan'' nadat hij in het Brabants Dagblad had gezegd zich niet verantwoordelijk te voelen voor de aankopen van dit seizoen. Ook het contracteren van Michel Ribeiro en de contractverlenging van Richard Stricker had hij ,,slordig'' genoemd.

Clubtopscorer Harry van der Laan is door trainer Koopman beboet nadat hij in hetzelfde artikel na de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Utrecht had gezegd ,,dat het scorend vermogen op de bank zit''. Van der Laan: ,,De trainer kan mij wel op de bank zetten, maar in de wedstrijden hiervoor heeft dat ook geen zin gehad.''

Over de hoogte van de boete voor Van der Laan wil Den Bosch niets zeggen. Koopman: ,,Ik wil geen kritiek van individuele spelers. Harry heeft de boete geaccepteerd.''

Na de wedstrijd loopt een montere Van der Laan in het spelershome. In de 35ste minuut viel hij in nadat het publiek minutenlang zijn naam scandeerde. ,,Hoe hoog die boete was? Pfff, een klote boete van honderd gulden. Daar pak ik er zo nog een paar van. Het is onverstandig van de trainer om mij reserve te zetten. Ik heb veel verstand van voetballen. Ik zie dingen die anderen niet zien. Ik ben een man voor de statistieken. Ik heb in ruim driehonderd wedstrijden meer dan tweehonderd goals gemaakt. Dat is dus een kwaliteit in je selectie die je moet benutten. Het elftal moet je helemaal op mij afstemmen. Als je tenminste vooruit wilt. Met alleen maar hard werken komen we er niet.''

De chemie in de selectie van Den Bosch lijkt uitgewerkt. De leermeesters zijn op leeftijd en gaan bijna met pensioen. Calimero komt in Den Bosch langzaam weer tot leven.