Content: Lubbers gehoord

Oud-premier R. Lubbers is gisteren als getuige door justitie gehoord over de voorkennisaffaire bij uitzendbedrijf Content, waar hij tot 20 mei commissaris was. S. Tóth, momenteel nog commissaris van Content, is gisteren telefonisch als getuige gehoord. Zij wordt vandaag verder ondervraagd. Een woordvoerder van het Amsterdamse parket zegt dat Lubbers en Tóth ,,zoals de stand van het onderzoek nu is geen verdachten zijn''.

Ondertussen heeft justitie de verhoren van de president-commissaris van Content, A. Maas, en directeur F. van Male en ex-directeur R. Krijt, woensdagavond afgerond. Alle drie zijn heengezonden. Zij blijven de status van verdachte houden.

Gisteren werd bekend dat de toenmalige Content-top één beursdag voordat wereldkundig werd dat het werd overgenomen door haar Belgische branchegenoot Creyf's, 50.500 opties aan personeelsleden heeft toegekend. De twee directeuren gaven elkaar vierduizend opties per persoon. Tevens werden 120.000 eigen aandelen ingekocht, tegen een - toen nog - lage prijs. Na het nieuws over de overname steeg de Content-koers explosief. De personeelsleden zijn door de actie tienduizend tot honderdduizend gulden per persoon rijker geworden. Justitie vermoedt overtreding van de Wet Toezicht Effectenverkeer.

Creyf's directievoorzitter M. van Hemele noemt de actie van de Content-top ,,als norm onacceptabel''. Hij heeft de zaak vorige week woensdag bij de Nederlandse justitie aangegeven.

Van Hemele wil niet ingaan op de rol van de commissarissen. Die zijn volgens de bedrijfsstatuten verantwoordelijk voor zowel inkoop van eigen aandelen als optie-uitgiftes. Volgens Van Hemele hebben de commissarissen besloten uiterlijk op 23 maart personeelsopties uit te geven. Waarom dit, samen met de inkoop van eigen aandelen, pas op 26 maart is gebeurd, weet hij niet. Directeur F. van Male verklaarde maandagavond tegenover deze krant dat er voor beide acties nog toestemming is gevraagd bij commissarissen. Hij wilde niet zeggen of dat de hele raad betrof of alleen president-commissaris A. Maas. ,,Maar voor de zekerheid hebben we toen bij commissarissen nog het een en ander geverifieerd.'' Van Hemele wil het justitie-onderzoek afwachten.

VAN HEMELE pagina 15