Collectie opgeëist in Hongarije

In Boedapest is gisteren een proces begonnen over een belangrijke collectie schilderijen die door de nazi's werd gestolen, aan het eind van de oorlog door Amerikaanse troepen werd onteigend en overgedragen aan de Hongaarse overheid. Het gaat om de verzameling van de Hongaarse baron Mor Lipot Herzog, wiens in New York woonachtige kleindochter teruggave eist van werken die nu in de twee belangrijkste, Hongaarse musea, de National Galerie en het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest, hangen. Herzog bezat schilderijen van onder anderen El Greco, Cranach en Van Dyck. Martha Nierenberg eist teruggave van tenminste tien schilderijen. Volgens haar advocaten brengt zij de zaak nu pas voor het gerecht omdat dat eerder, tijdens het communistisch regime van Hongarije, niet mogelijk was. (Reuters)