Bod Telia en Telenor op Esat Telecom

Het Zweedse Telia en het Noorse Telenor hebben gisteren samen een vijandig overnamebod ter waarde van 1,6 miljoen dollar (3,5 miljard gulden) in contanten gedaan op Esat Telecom, het op één na grootste telefoonbedrijf in Ierland. Esat vroeg haar aandeelhouders onmiddellijk niet op het bod in te gaan.

Telia en Telenor, die bezig zijn te fuseren en de voorlopige naam Newtel gebruiken, willen uitbreiden buiten Scandinavië om te kunnen blijven groeien. De twee telecombedrijven zien Ierland als de snelst groeiende markt voor mobiele telefonie in Europa. In de eerste negen maanden van dit jaar boekte Esat een verlies van 71 miljoen Ierse pond (199 miljoen gulden), tegen een verlies van 30,5 miljoen een jaar eerder. De omzet bedroeg 47,3 miljoen pond. Over heel 1998 was dat 31,6 miljoen. (Bloomberg)